current views are: 8

13 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση05:52

Bloomberg: Γιατί η Γερμανία είπε «nein» στη δόση – Χάθηκε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα

«Η Αθήνα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη»

Δημοσίευση 05:52’

«Η Αθήνα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη»

Το παρασκήνιο πίσω από το γερμανικό «μπλόκο» στην εκταμίευση της υπερδόσης ύψους 15 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του με αφορμή το χθεσινό Eurogroup.

Η απόφαση της Γερμανίας, είναι ακόμη ένα σημάδι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών, καθώς οδηγεί τη χώρα του εκτός προγράμματος τον επόμενο μήνα.

Το κόλλημα της τελευταίας στιγμής ήρθε όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να αναβάλει την αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά από νησιά που επλήγησαν σκληρά από τις προσφυγικές ροές. Το ποσό που αφορά το μέτρο ανέρχεται μόλις στα 28 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η Γερμανία επέμεινε πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρει ισοδύναμα για να το καλύψει – περιλαμβανομένου του αμυντικού της προϋπολογισμού- σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που επικαλείται το Bloomgerg. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την καθυστέρηση στην εφαρμοή του μέτρου, αφότου συμφώνησε με το αίτημα της κ. Μέρκελ η Ελλάδα να δέχεται πρόσφυγες από τη Γερμανία.

Το Bloomberg σημειώνει ακόμη πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα υπαχθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όταν λήξει το πρόγραμμα, οι τράπεζές δεν θα επωφεληθούν από το φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ. Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβολίου της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε χθες ότι το waiver, που επιτρέπει τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων, θα λήξει, όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης: Περικοπές από αμυντικές δαπάνες, το ισοδύναμο για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ο ESM ενέκρινε επί της αρχής την εκταμίευση της δόσης και αναμένει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου ώστε να συνεχιστούν οι διαδικασίες. «Το συμβούλιο των διευθυντών του ESM ενέκρινε επί της αρχής την τελευταία εκταμίευση των 15 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της εθνικής διαδικασίας. Μόλις ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, η εκταμίευση θα ακολουθήσει γρήγορα πολύ πριν το τέλος του προγράμματος του ESM», τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε ανάρτησή του στο Twitter επιβεβαίωσε πως τα ισοδύναμα θα βρεθούν από τα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας. «Η αναδιοργάνωση μονάδων με μεταφορά δυνάμεων στη παραμεθόριο και συρρίκνωση στρατοπέδων ανενεργών με περικοπή για το 2018 παλιών εξοπλιστικών προγραμμάτων μπορούν να εξασφαλίσουν το κονδύλι για μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Τα νησιά μας είναι η Άμυνα της Πατρίδας», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

 

/p>

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», υποστήριξε πως με τον κ. Σολτς υπήρξε άριστη συνεργασία και πως αυτό που απομένει να γίνει είναι να υπάρξει μια ισοδύναμη δημοσιονομική ρύθμιση για τα 24 εκατ., εξαιτίας της αναβολής του ΦΠΑ στα 5 νησιά του προσφυγικού. «Αυτό είναι μια πάρα πολύ μικρής σημασίας και μικρού μεγέθους δημοσιονομική ρύθμιση που θα γίνει εντός των ημερών και τον Αύγουστο θα γίνει κανονικά η εκταμίευση των 15 δισ. και επομένως δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα».


σχετικα αρθρα