current views are: 10

15 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση10:32

Σχέδιο περικοπών σε προσωπικό και εκπτώσεις για τη σωτηρία της ΔΕΗ

Ξεκινά «κυνήγι» για τους οφειλέτες

Δημοσίευση 10:32’

Ξεκινά «κυνήγι» για τους οφειλέτες

Σαρωτικές αλλαγές σε βάθος 5ετίας για την πλήρη στρατηγική  αναδιάρθρωση της ΔΕΗ ώστε  η επιχείρηση να καταστεί βιώσιμη προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Mc Kinsey ( που τιτλοφορείται  ως σχέδιο “Πυξίδα“) που  παραδόθηκε πρόσφατα στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο για δραστικές αλλαγές στην δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού εκτείνεται σε  βάθος 5ετίας (2018-2022)  και περιέχει οδικό χάρτη μέτρων  που αφορούν τη μείωση, στο μισό, του υφιστάμενου προσωπικού, την τιμολογιακή πολιτική με πιθανή την κατάργηση της έκπτωσης του 15% για τους συνεπείς καταναλωτές και σχέδιο για την είσπραξη μεγάλου μεγάλου μέρους των ανεξόφλητων οφειλών προς την επιχείρηση.

Ειδικότερα:

Για το προσωπικό της ΔΕΗ

Σήμερα το προσωπικό της μητρικής και των θυγατρικών της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ ανανεώσιμες) φτάνει τους 17.519 αορίστου χρόνου και συμβασιούχος υπαλλήλους.

Το σχέδιο “Πυξίδα” της Mc Kinsey προβλέπει την απομάκρυνση 6.000 υπαλλήλων με εθελούσιες, συνταξιοδότηση  και μη ανανέωση συμβάσεων  έως τα τέλη του 2022.Στον αριθμό των 6.000 περιλαμβάνονται και 1300 υπάλληλοι που ανήκουν στις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης που μαζί με τα ορυχεία θα εκχωρηθούν, μετά τον διαγωνισμό που “τρέχει” σε ιδιώτες.

 

Η μείωση κατά 50% του προσωπικού της ΔΕΗ αποδίδεται κατά βάση στη μνημονιακή υποχρέωση που ορίζει   ότι έως τα τέλη του 2022 η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει δραστικά το μερίδιο της στην αγορά (πελάτες,παρεχόμενη ενέργεια) διατηρώντας μόνο το 50%.

Για την τιμολογιακή πολιτική

Στο σχέδιο “Πυξίδα” προτείνεται η κατάργηση της έκπτωσης του 15% που ισχύει για τους συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ καθώς η επιχείρηση στερείται έσοδα 170 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Προτείνεται επίσης αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής σε όφελος της λειτουργικής κερδοφορίας της επιχείρησης (ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 90-100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ).

Τέλος η σύμβουλος της ΔΕΗ Mc Kinsey  εισηγείται να μπει η ΔΕΗ σε νέες δραστηριότητες και τομείς της λιανικής προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά της(παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, παροχή ενεργειακών υπηρεσιών σε πελάτες της κλπ)

Έρχεται κυνήγι για τους οφειλέτες

Στο επιχειρησιακό σχέδιο “Πυξίδα” δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην είσπραξη (μέσω ατομικών διακανονισμών) μεγάλου μέρους από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της ΔΕΗ.Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του 2022 μπορούν να εισπραχθούν 1 δις ληξιπρόθεσμα χρέη από τα 2,8 δις ευρώ που έχει σήμερα η επιχείρηση τα οποία και την “πνίγουν”.

Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναθέσει το έργο της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε κοινοπραξία  εξειδικευμένων εταιρειών.


σχετικα αρθρα