current views are: 7

17 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση09:35

«Μυστικοί» εφοριακοί «εισβάλουν» στα σπίτια της Airbnb!

Υπάλληλοι της εφορίας παριστάνουν τους πελάτες και ρίχνουν… πρόστιμα

Δημοσίευση 09:35’

Υπάλληλοι της εφορίας παριστάνουν τους πελάτες και ρίχνουν… πρόστιμα

Στο «κυνήγι» των ιδιοκτητών ακινήτων που εκμισθώνουν τις κατοικίες τους μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών τύπου Airbnb, Booking, Homeaway κλπ, αλλά δεν δηλώνουν στην Εφορία τα μισθώματα που εισπράττουν, έχουν αποδυθεί τους τελευταίους μήνες αρκετοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ, είτε παριστάνοντας τους πελάτες είτε μέσω διασταυρώσεων με τα εμβάσματα που έχουν σταλεί στους κατόχους ακινήτων από τις ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού.

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα εύκολο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει συνάψει συνεργασία με τις τρεις σημαντικότερες ιστοσελίδες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων και έτσι μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή σε ποιους ιδιοκτήτες ακινήτων και πόσα χρήματα σε εμβάσματα αποστέλλονται κάθε φορά για συμβάσεις που έχουν υπογράψει με εκμισθωτές. 

Όπως δήλωσε πρόσφατα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμοιρασμού θα πρέπει να δηλώνουν  στις  δηλώσεις εισοδήματος «όλες τις εισπράξεις από τα μισθωτήρια που έχουν κάνει και έτσι θα φορολογούνται όπως όσοι  ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν στη σύναψη συμβολαίων με   «παραδοσιακές« εκμισθώσεις ακινήτων».

Ως γνωστόν, τα εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 15%, από 12.001-35.000 με συντελεστή 35% και για εισοδήματα άνω των 35.001 ευρώ με 45%.

Έτσι, εκτός από τους παραδοσιακούς κατόχους ακινήτων, τα εισοδήματά τους από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb και άλλων  ιστοσελίδων διαμοιρασμού θα πρέπει να δηλώσουν στις δηλώσεις εισοδήματος και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων εισέπραξαν το 2017 μισθώματα μέσω Airbnb, Booking, Homeaway κλπ.

Αν δεν το πράξουν, σύμφωνα με τον νόμο, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Το ίδιο πρόστιμο θα πληρώσουν και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων – όταν ανοίξει όπως αναμένεται μέχρι τέλος του μήνα από την ΑΑΔΕ η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφής τους σε ειδικό μητρώο – δεν σπεύσουν να δηλώσουν τα ακίνητα που εκμισθώνουν μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων αλλά και τις συμβάσεις που συνάπτουν από τις αρχές του 2018 με ενοικιαστές.

Ηδη, όπως ανακοινώθηκε από την ΑΑΔΕ, οι διασταυρώσεις έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς 55 ιδιοκτήτες ακινήτων που μίσθωναν τα ακίνητά τους μέσω της Airbnb  πιάστηκαν στα «πράσα» και υποχρεώθηκαν να δηλώσουν 920.000 ευρώ πρόσθετα αδήλωτα εισοδήματα καταβάλλοντας πρόσθετο φόρο εισοδήματος 200.000 ευρώ.

Η έκρηξη που καταγράφεται στις εγγραφές ακινήτων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτυπώνεται σε έναν αριθμό που αγγίζει τα 42.000 ακίνητα με τα έσοδα από τη  διαμονή να αγγίζουν τα 860 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή είναι ενεργές 6.500 αγγελίες εκμίσθωσης ακινήτων.

 


σχετικα αρθρα