current views are: 11

18 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση15:37

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα «κόκκινα» δάνεια κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες

58,4 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν, αλλά τα περισσότερα “ξανακοκκίνησαν”

Δημοσίευση 15:37’
Επιδότηση

58,4 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν, αλλά τα περισσότερα “ξανακοκκίνησαν”

Σπάνε κάθε ρεκόρ και ποσοστό επί των χορηγήσεων τα “κόκκινα” δάνεια στη χώρα μας ή τα χαρακτηριζόμενα ως μη εξυπηρετούμενα, καθώς κατέχουν μακράν την πρώτη θέση  στο επίπεδο της Ε.Ε. -28 με ποσοστό 48% “κόκκινων” δανείων  επί των συνολικών χορηγήσεων ,παρότι τα τελευταία χρόνια,λόγω των ρυθμίσεων,των πωλήσεων χαρτοφυλακίων δανείων σε funds  και των πλειστηριασμών ακινήτων ,υποχώρησαν  σε απόλυτη αξία στα 92,4 δισ. ευρώ από 107 δισ. ευρώ το 2016.

Πρόκειται για ιδιωτικό χρέος – μαμούθ προς τις τράπεζες όταν ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ε.Ε. -28 είναι μόλις 6%,με σχετικά υψηλό το ποσοστό υπερχρέωσης σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία κλπ.

Ωστόσο παρά τις προσπάθειες των τραπεζών να υπάρξει αναδιάρθρωση των δανείων με ρυθμίσεις που να ικανοποιούν τους δανειολήπτες το ποσοστό των δανείων που “ξανακοκκινίζει” είναι ,σύμφωνα  με μελέτη δεδομένων της ΤτΕ ιδιαίτερα υψηλό. Έτσι ενώ από τις τράπεζες ρυθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια δάνεια κάθε κατηγορίας (στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά) συνολικού ύψους 50,8 δισ. ευρώ ,τα περισσότερα από αυτά μέσα σε τρεις το πολύ μήνες εμφάνισαν  και πάλι καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους,γεγονός που κρίνεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό από την ΤτΕ καθώς ελάχιστα από αυτά υπάρχει περίπτωση να ανακτηθούν από τις Τράπεζες.

Πως κατανέμονται τα μη εξυπηρετούμενα

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ:

*Ποσοστό 46% (42,5 δισ. ευρώ) από τα 92,4 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατατάσσεται στην κατηγορία των δανείων των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλθηκαν από τις τράπεζες καθώς οι κάτοχοί τους σταμάτησαν  να εξοφλούν τις δόσεις των δανείων τους εδώ και πολλά χρόνια.

*Ποσοστό 30% (28,5 δισ. ευρώ) από τα 92,4 δις των μη εξυπηρετούμενων δανείων χαρακτηρίζονται ως αβέβαιης είσπραξης καθώς στην πλειονότητά τους, παρότι ρυθμίστηκαν, “ξανακοκκίνησαν” σε σύντομο χρονικό διάστημα,και έτσι  θεωρούνται απίθανο να εισπραχτούν.

*Ποσοστό 13,7% (12,7 δις ευρώ) από τα 92,4 δις ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν εξυπηρετούνται και οι κάτοχοί τους έχουν βρει νομική προστασία με προσφυγές στα δικαστήρια μέσω του νόμου Κατσέλη. Και για αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες ελπίζουν να ανακτήσουν ελάχιστα σε βάθος χρόνου.

Έτσι από το σύνολο των 92,4 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορούν φέτος να εισπραχθούν μέσω των ρυθμίσεων περίπου 9 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι Τράπεζες για να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα για την ανάκτηση των δανείων τους προχωρούν κυρίως στη λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και σπανιότερα στη μείωση του επιτοκίου  η του διαχωρισμού του υπολοίπου της οφειλής με το “σπάσιμο” στα δύο του δανείου (νορβηγικό μοντέλο).
 


σχετικα αρθρα