ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτα «κόκκινων» δανείων βγάζει προς πώληση η Alpha Bank

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2018, 10:05 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2018, 15:28
Πακέτα «κόκκινων» δανείων βγάζει προς πώληση η Alpha Bank
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Στροφή στην πώληση καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων

Μετά την επιτυχή πώληση σε funds του πρώτου πακέτου με «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια η Alpha Bank, όπως και οι άλλες τρεις συστηματικές τράπεζες, προχωρεί μέσα στο καλοκαίρι στην πώληση άλλων δύο χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υπάγονται στην κατηγορία των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων.

Από τις αρχές Αυγούστου μπαίνει μπροστά η διαδικασία πώλησης νέου πακέτου καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 2 δισ. ευρώ με την κωδική ονομασία «Mercury». Η τράπεζα θα προχωρήσει σε σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος σε επενδυτές (funds και εταιρείες διαχείρισης δανείων) με στόχο η όλη διαδικασία πώλησης του χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει απλήρωτα, εδώ και δύο χρόνια, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών, να πωληθεί στον  επενδυτή που θα υποβάλει την υψηλότερη προσφορά.

Εκτός αυτού του πακέτου των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων σε εξέλιξη βρίσκεται από την Alpha Bank η δημοπρασία για την πώληση χαρτοφυλακίου με εταιρικά δάνεια αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ με την κωδική ονομασία «Jupiter».

Ήδη 10 ξένα funds έχουν εκδηλώσει, κατά τη πρώτη φάση του διαγωνισμού, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και όπως εκτιμάται ο τελικός πλειοδότης αναμένεται να ανακηρυχθεί έως το τέλος το χρόνου. Το χαρτοφυλάκιο εταιρικών δανείων «Jupiter» περιλαμβάνει 500 μη εξυπηρετούμενα δάνεια που χορηγήθηκαν σε ισάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξασφαλίσεις 1700 ακινήτων (ξενοδοχειακά καταλύματα, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες κλπ).