ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο για 160.000 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2018, 11:05 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2018, 16:57
Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο για 160.000 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη
Facebook Twitter Whatsapp

Στόχος να εντοπιστούν οι μπαχτατσήδες

Τέλος το τραπεζικό-καταθετικό απόρρητο από τις 15 Σεπτεμβρίου για 160.000 δανειολήπτες που από το 2010 και μετά υπήχθησαν με αιτήσεις τους, επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία εξόφλησης των τραπεζικών δανείων τους (κυρίως στεγαστικά και καταναλωτικά), στις προστατευτικές διατάξεις το νόμου Κατσέλη και βρίσκονται στη φάση της αναμονής προσδιορισμού  δικασίμου για την υπόθεσή τους.

Σύμφωνα με διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε στις 15 Ιουνίου στη Βουλή και συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα της δ' αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, εάν οι τράπεζες ζητήσουν από τους δανειολήπτες το νόμου Κατσέλη να άρουν το τραπεζικό τους απόρρητο και αυτοί δεν συναινέσουν, όπως συνέβη από όσους δανειολήπτες το ζήτησαν, τότε 3 μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου, δηλαδή στις 15 Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα το πράττουν αυτομάτως, ενημερώνοντας η μία την άλλη για τις καταθέσεις των δανειοληπτών και ανταλλάσσοντας στοιχεία και για τυχόν άλλα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, μετοχές, αμοιβαία κλπ).

Μετά από την ημερομηνία αυτή και εφόσον οι τράπεζες συλλέξουν και συγκεντρώσουν τα στοιχεία των καταθετικών λογαριασμών των δανειοληπτών στον Τειρεσία ώστε η κάθε τράπεζα να έχει πρόσβαση στα στοιχεία, θα ακολουθεί κλήση προς τους δανειολήπτες οι οποίοι θα εντοπιστούν με πλούσιες καταθέσεις που δεν δικαιολογούν την υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη, να αποπληρώσουν στο ακέραιο και χωρίς καμιά ρύθμιση το δάνειό τους. Αλλιώς θα ακολουθείται  η διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων.

Στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι με την άρση του τραπεζικού απορρήτου θα εντοπιστούν τουλάχιστον 50.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές  με υψηλές καταθέσεις που κακώς απέκτησαν την εύνοια του νόμου Κατσέλη και εκτιμάται ότι αποτελούν τον έναν στους τρεις από το σύνολο των 160.000 δανειοληπτών της ευνοϊκής ρύθμισης, με συνολικά «κόκκινα»» δάνεια ύψους 18 δισ. ευρώ.

Μαζικές ρυθμίσεις σχεδιάζουν οι τράπεζες

Εκτός των παραπάνω, οι τράπεζες σκοπεύουν να προχωρήσουν από μόνας αλλά  και  από κοινού σε ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων για δανειολήπτες που διαπιστωμένα  δικαίως  υπήχθησαν  στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Στόχος να τακτοποιηθούν «κόκκινα» δάνεια που λόγω της χρονοβόρου δικαστικής διαδικασίας του νόμου Κατσέλη παραμένουν στον αέρα επιβαρύνοντας την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν ακόμη και κούρεμα 50% σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια  κάτι ανάλογο δηλαδή που αποφασίζουν και τα δικαστήρια για  αρκετούς δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη.