current views are: 3

22 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση06:22

Στο σφυρί από τις αρχές του χρόνου και πακέτα στεγαστικών από τις τράπεζες

Στόχος κυρίως βίλες που αποκτήθηκαν με δάνεια εκατομμυρίων

Δημοσίευση 06:22’

Στόχος κυρίως βίλες που αποκτήθηκαν με δάνεια εκατομμυρίων

Μετά τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων αξίας δισ. ευρώ  σε ξένα funds οι τράπεζες ανοίγουν από το πρώτο τρίμηνο του 2019 και το χορό των πωλήσεων χαρτοφυλακίων  με μη εξυπηρετούμενα, αυτή τη φορά, στεγαστικά  δάνεια μεγάλης αξίας.

Μάλιστα η επιλογή του χρόνου διάθεσης και πώλησης πακέτων στεγαστικών δανείων, που μέχρι σήμερα παρέμεναν στο απυρόβλητο, θα συνδυαστεί και με τη λήξη του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Ωστόσο, στελέχη των τραπεζών, δηλώνουν κατηγορηματικά,ότι οι τράπεζες θα αποφύγουν πάση θυσία να βγάλουν στο «σφυρί» στεγαστικά δάνεια οικονομικά αδύναμων αλλά μόνο στεγαστικά δάνεια εκατομμυρίων ευρώ στρατηγικά κακοπληρωτών οι οποίοι διαθέτουν υψηλά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία και επί χρόνια αφού με αυτά τα δάνεια έφτιαξαν τις βίλες τους  παριστάνουν τώρα  τον.. Κινέζο αποφεύγοντας να τα εξοφλήσουν.

Οι συγκεκριμένοι   απέκτησαν  τα στεγαστικά τους δάνεια  με  εμπράγματες διασφαλίσεις μεγάλων ακινήτων, οικοπέδων κλπ τα οποία  θέλοντας  και μη θα απωλέσουν, καθώς εφόσον τα δάνειά τους εκχωρηθούν  σε funds (τα γνωστά κοράκια) θα έχουν να αντιμετωπίσουν   συνεχές νομικό «κυνηγητό» μέχρι  πλειστηριασμούς των ακινήτων τους.Η στροφή των τραπεζών στην πώληση μέρους «κόκκινων» στεγαστικών δανείων συνδέεται και  με την ασφυκτική  πίεση που δέχονται από τον SSM (εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ) για δραστική μείωση των ανοιγμάτων τους έως τα τέλη του 2019,καθώς τα ανοίγματά τους πρέπει να μειωθούν  στα 66,4 δις ευρώ από 92,4 δις ευρώ σήμερα.

Σήμερα το στοκ των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ανέρχεται στα 27,6 δισ. ευρώ (43,4%) των συνολικά χορηγηθέντων στεγαστικών δανείων αξίας 63,5 δισ. ευρώ. Από αυτά ποσοστό 42% (11,6 δις ευρώ) έχουν ήδη καταγγελθεί, ποσοστό 33% (9,12 δισ. ευρώ) βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής των δόσεων άνω των 90 ημερών και ποσοστό 25% (6,9δις ευρώ) θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης καθώς αρκετά από αυτά ενώ ρυθμίστηκαν μέσα σε λίγους μήνες «ξανακοκκίνησαν».


σχετικα αρθρα