ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Τέλος στις προσδοκίες για ένταξη της Ελλάδας στο QE

Δημοσίευση 26 Ιουλίου 2018, 16:39 / Ανανεώθηκε 26 Ιουλίου 2018, 16:34
ΕΚΤ: Τέλος στις προσδοκίες για ένταξη της Ελλάδας στο QE
Facebook Twitter Whatsapp
Χωρίς πρόγραμμα στήριξης δεν υπάρχει waiver, ξεκαθάρισε ο Ντράγκι

Τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για ένταξη στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) μόνο εφόσον ισχύει η εξαίρεση του waiver, ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι. Δεδομένου ότι το waiver παύει να ισχύει με την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο, οι προσδοκίες για ένταξη της Ελλάδας στο QE εξανεμίζονται.

Χωρίς πρόγραμμα στήριξης δεν υπάρχει waiver, ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου του Ντράγκι, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητη την πολιτική της, όπως αναμενόταν, παραμένοντας σε πορεία τερματισμού των αγορών ομολόγων έως τα τέλη του έτους και διατήρησης των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Με τη σημερινή απόφαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.