current views are: 4

31 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση07:42

Στουρνάρας: Αν η κυβέρνηση κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, ξεχνάμε τις επενδύσεις

Συνέντευξη στους Financial Times

Δημοσίευση 07:42’

Συνέντευξη στους Financial Times

“Oποιαδήποτε οπισθοδρόμηση της χώρας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να θραύσει την εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών” προειδοποίησε την κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη στους Financial Times.

«Οι αγορές περιμένουν να δουν αν η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, κι ότι θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους αρκεί για να καθησυχάσει τους επενδυτές. Από τη στιγμή που θα είμαστε μόνοι μας οι αγορές θα ακολουθήσουν μια σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου. Θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης αναφορικά με τις οικονομικές πολιτικές. Αν θεωρήσουν ότι υπαναχωρούμε, θα φύγουν. Αν νιώσουν ότι εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία» υπογράμμισε.

Και σημειώνει το άρθρο της οικονομικής εφημερίδας ότι «η προειδοποίηση του κ. Στουρνάρα αντανακλά ανησυχίες πως οι Έλληνες πολιτικοί θα δεχθούν πιέσεις να αντιστρέψουν αμφιλεγόμενες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, καθώς η χώρα οδεύει προς εκλογές που αναμένεται να διενεργηθούν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Δύο μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν το 2019 είναι ιδιαίτερα ακανθώδη: ένας νέος γύρος περικοπών στις συντάξεις και η διάσπαση της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού μέσω της πώλησης τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει επιβλέψει το τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, έχει δεσμευτεί πως η χώρα θα τονίσει την επιστροφή της στην κανονικότητα με την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές αργότερα φέτος. Όμως παρατηρητές προειδοποιούν πως η ατζέντα της οικονομικής πολιτικής που ετέθη κατά τη διάρκεια των ετών της διάσωσης θα χρειαστεί χρόνο για να καρποφορήσει.

Επίσης, οι Financial Times κάνουν λόγο για «βραδεία πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση που αποβλέπουν στην εξάλειψη του πελατειακού κράτους και την αύξηση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο, ενώ μεταφέρουν την άποψη Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι «έργο σε εξέλιξη».

Στην ίδια συνέντευξη ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε τις θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν στο 45% των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών και το εθνικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 178% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

«Χρειάζεται να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν πιο εντατικά πωλήσεις NPLs και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές», δήλωσε ο διοικητής της TτE.

Και καταλήγει καλώντας τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναβρεθεί σε μια τέτοια δεινή θέση: «Το ελάχιστο που αναμένεται είναι το πολιτικό σύστημα να έχει μάθει από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει».