ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εξώδικα και τηλεφωνικές οχλήσεις στο «κυνηγητό» των οφειλετών η ΔΕΗ

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 3 Αυγούστου 2018, 15:00 / Ανανεώθηκε 3 Αυγούστου 2018, 15:31
Με εξώδικα και τηλεφωνικές οχλήσεις στο «κυνηγητό» των οφειλετών η ΔΕΗ
Facebook Twitter Whatsapp

Πόσοι και ποιοι χρωστάνε τα περισσότερα

Με εξώδικα, τηλεφωνικές οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες και με εξατομικευμένες ρυθμίσεις  επιχειρεί η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες να περιορίσει τα  ληξιπρόθεσμα χρέη-μαμούθ ύψους 2,7 δισ ευρώ  που της οφείλουν τουλάχιστον 2,1 εκατομμύρια πελάτες της.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχει υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την κοινοπραξία Qualco που εξειδικεύεται στη είσπραξη και διαχείριση ανεξόφλητων χρεών και «κόκκινων» δανείων.

Με βάση  πιλοτικό πρόγραμμα που «έτρεξε» η  κοινοπραξία κατάφερε μέσα σε δύο μήνες να συγκεντρώσει και να αποδώσει στη ΔΕΗ 25 εκατομμύρια ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν 65.000 πελάτες της.

Εξ αυτού του λόγου η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε ανανέωση της συνεργασίας της με την Qualco για άλλους 9 μήνες έχοντας λάβει τη διαβεβαίωση  ότι θα εισφέρει επιπρόσθετα στα ταμεία της ΔΕΗ από κακοπληρωτές πελάτες της τουλάχιστον 450 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 290 εκατομμύρια θα είναι μετρητά και τα υπόλοιπα 160 εκατομμύρια θα αφορούν διακανονισμούς τμηματικής αποπληρωμής οφειλών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ  από τα 2,7 δις. ευρώ τα 350 εκατομμύρια έχουν υπαχθεί σε διακανονισμούς πληρωμών.

Από τα υπόλοιπα  2,4 δις. ευρώ, τα 1,7 δις. ευρώ αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά, επαγγελματίες, μικρά καταστήματα κλπ), τα 150 εκατομμύρια καταστήματα μεσαίου μεγέθους και τα 370 εκατομμύρια ευρώ βιομηχανίες υψηλής τάσης.

Ωστόσο τουλάχιστον 700 εκατομμύρια από τα δυσθεώρητο χρέος των 2,7 δις. ευρώ θεωρούνται σχεδόν «χαμένα» καθώς αφορούν επιχειρήσεις που πτώχευσαν η έκλεισαν, επαγγελματίες που άλλαξαν ΑΦΜ ώστε να αποφύγουν την πληρωμή ,εξοχικά που διέκοψαν την ηλεκτροδότηση  και πελάτες που για να αποφύγουν την εξόφληση των χρεών επέλεξαν ιδιώτη πάροχο.

Όσον αφορά τους πελάτες της ΔΕΗ τα περισσότερα χρέη οφείλουν ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και ιδιοκτήτες που διαθέτουν  πολλά ακίνητα.