ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα - Νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου

Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2018, 16:09 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2018, 17:48
Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα - Νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Η τουρκική λίρα που από τις αρχές του χρόνου έχει χάσει περίπου το 27% της αξίας της

Η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα πτώση 19% έναντι του δολαρίου εντός της ημέρας μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί αύξησης των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία στις ΗΠΑ.

Η τουρκική λίρα που από τις αρχές του χρόνου έχει χάσει περίπου το 27% της αξίας της, υποχώρησε επιπλέον 2% τη Δευτέρα φθάνοντας στο ιστορικό χαμηλό των 5.19 έναντι του δολαρίου.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί μετά τη δίκη του Αμερικανού πάστορα, Andrew Brunson. Η διαμάχη αυτή οδήγησε και στη μεγτάλη πτώση της τουρκικής λίρας, έναντι του δολαρίου.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 ώρα Ελλάδας και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών, η αναθεώρηση θα μπορούσε να επηρεάσει τις τουρκικές εισαγωγές ύψους 1,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, οι οποίες επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα γενικευμένων προτιμήσεων του προηγούμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και εξαρτημάτων, κοσμημάτων, πολύτιμων μετάλλων και προϊόντων πέτρας.