current views are: 8

8 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση10:36

Guardian: Μονόδρομος η αύξηση των επιτοκίων για την Τουρκία

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν περαιτέρω επιδεινώσει τη νομισματική κρίση που ήδη βλάπτει τους Τούρκους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις

Δημοσίευση 10:36’

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν περαιτέρω επιδεινώσει τη νομισματική κρίση που ήδη βλάπτει τους Τούρκους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις

O αυξανόμενος πληθωρισμός, η πτώση του νομίσματος και οι εντάσεις με τις ΗΠΑ πλήττουν τους Τούρκους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις γράφει ο Guardian.

Οι αναλυτές δηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αυξήσει δραματικά το κόστος δανεισμού τις επόμενες μέρες για να εμποδίσει την πτώση της λίρας, η οποία μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες και σημείωσε πτώση ρεκόρ αυτήν την εβδομάδα.

Η αδυναμία του νομίσματος επιδεινώθηκε από την αυξανόμενη τάση του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να παρεμβαίνει στη διεξαγωγή της νομισματικής πολιτικής, αντιτιθέμενος στη χρήση υψηλότερων επιτοκίων για να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας.

Ο οικονομολόγος Ουίλλιαμ Τζάκσον, ειδικός στις αναδυόμενες αγορές στην Capital Economics, δήλωσε ότι η άμεση δράση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας φαίνεται τώρα αναπόφευκτη. Ο Τζακσον δήλωσε ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμενόταν να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες κατά τους προσεχείς μήνες, αλλά πλέον φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι αυτό θα συμβεί μέσα σε λίγες μέρες.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν περαιτέρω επιδεινώσει τη νομισματική κρίση που ήδη βλάπτει τους Τούρκους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με δάνεια σε ξένα νομίσματα, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

Πηγή: Guardian


σχετικα αρθρα