ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΡΑΕ: Σε ποιους νομούς εισηγήθηκε πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 9 Αυγούστου 2018, 10:48 / Ανανεώθηκε 9 Αυγούστου 2018, 11:05
ΡΑΕ: Σε ποιους νομούς εισηγήθηκε πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
Facebook Twitter Whatsapp

Το μέτρο προτείνεται να έχει ισχύ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την άμεση και αυτόματη επιβολή πλαφόν στην τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης σε 17 νομούς της χώρας όπου εντοπίστηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας από ορισμένους πρατηριούχους καυσίμων εισηγήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

Η ΡΑΕ πρότεινε την άμεση ισχύ του μέτρου σε 17 νομούς και συγκεκριμένα στους: Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαληνίας, Φωκίδος, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς.

Μάλιστα, ως καταληκτική ημερομηνία του μέτρου προτείνεται η 30η Σεπτεμβρίου, ενώ με βάση την εισήγηση ανάλογα μέτρα που θα αναπροσαρμόζονται κάθε εβδομάδα, εάν καταγράφονται φαινόμενα κερδοσκοπίας, θα πρέπει να εφαρμοστούν επίσης για το ντίζελ κίνησης και το υγραέριο κίνησης. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της ΡΑΕ οι ανώτατες τιμές πώλησης της απλής αμόλυβδης στους 17 νομούς προτείνεται να βασίζονται σε μια θεωρητική τιμή που θα υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους, όπως η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στον νομό Αττικής τις τέσσερις τελευταίες εργάσιμες ημέρες, ο ΦΠΑ του νομού ή της περιοχής και το διαφορικό κόστος μεταφοράς (δηλαδή το κόστος καυσίμου χονδρικής και το περιθώριο κέρδους της εμπορίας πετρελαιοειδών).

Αν το 70% και πάνω των πρατηρίων, όπως συμβαίνει σήμερα με τους παραπάνω 17 νομούς στους οποίους προτείνεται να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές της απλής αμόλυβδης, ξεπερνά τη λεγόμενη θεωρητική τιμή πώλησης της βενζίνης, τότε αυτή ορίζεται αυτόματα ως ανώτατη τιμή πώλησης.

Η τελική απόφαση για την επιβολή ή μη πλαφόν στους 17 νομούς εναπόκειται στα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος, τα οποία, ωστόσο, εμφανίζονται διστακτικά στο να προχωρήσουν στην επιβολή  του  μέτρου του πλαφόν, ώστε να συγκρατηθούν  οι ψηλές τιμές  στην απλή βενζίνη από ορισμένους πρατηριούχους.

  

Διαβάστε επίσης:
►Έρχεται πλαφόν στις τιμές των καυσίμων;