current views are: 7

14 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση16:14

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Το δολάριο έχασε την αξιοπιστία του

Είχε προηγηθεί το εμπάργκο του Ερντογάν στα ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ

Δημοσίευση 16:14’

Είχε προηγηθεί το εμπάργκο του Ερντογάν στα ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ

Συνεχίζει στη σκληρή γραμμή κατά των ΗΠΑ η Άγκυρα, στον απόηχο της σύγκρουσης για τον Αμερικανό πάστορα, αλλά και του σφυροκοπήματος που δέχεται η τουρκική λίρα τους τελευταίους μήνες.

Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε πως το δολάριο έχει χάσει πια την αξιοπιστία του σε κομματική εκδήλωση. «Η Κεντρική Τράπεζα και η Αρχή Ρύθμισης και Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος (BDDK) έλαβαν όλα τα μέτρα για να μειώσουν τις πιέσεις στις αγορές. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα κινητοποιώντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία και παραμένοντας εντός των κανόνων της ελεύθερης αγοράς», δήλωσε ο υπουργός αναφερόμενος στην διακύμανση της ισοτιμίας του δολαρίου.

Ο τουρκικός τραπεζικός τομέας είναι ισχυρός τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα κάνουν βήματα που θα ανακουφίσουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις και πως θα υλοποιήσουν βήμα – βήμα τα μέτρα που θα μειώσουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους των επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Θα μποϊκοτάρουμε αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα

«Θα προστατεύσουμε την τουρκική λίρα», είπε και πρόσθεσε τα εξής: «Θα πορευτούμε με την τουρκική λίρα και κατά τις προσεχείς μέρες η τουρκική λίρα θα ενισχυθεί περαιτέρω. Παρά τις (συναλλαγματικές) επιθέσεις των δυο τελευταίων εβδομάδων δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα πανικού και ανησυχίας».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει εμπάργκο της Τουρκίας στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα. Την είδηση μεταδίδει το Sputnik ενώ σύμφωνα με το yenisafak.com σημειώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε: «Καθώς δεν μπορούσαν να μας επιβάλουν αυτό που ήθελαν, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την οικονομία ως όπλο».

Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά την οικονομία.

«Η Τουρκία έχει ένα από τα πιο σταθερά τραπεζικά συστήματα στον κόσμο από κάθε άποψη», ανέφερε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου στην Άγκυρα για να σηματοδοτήσει την 16η επέτειο του ιδρύματος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Ο κ. Ερντογάν επέμεινε πως η Τουρκία δέχεται οικονομική επίθεση και σημείωσε: «Μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα: ένα στην οικονομία και το άλλο στην πολιτική. Έχουμε λάβει μέτρα που χρειάζεται η οικονομία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε … Το πιο σημαντικό, νομίζω, είναι να διατηρηθεί η πολιτική μας στάση ισχυρή».

«Θα μποϊκοτάρουμε τα ηλεκτρονικά προϊόντα της Αμερικής, αν έχουν iPhone, υπάρχει και η Samsung από την άλλη πλευρά. Έχουμε και τη δική μας Venus Vestel», πρόσθεσε σύμφωνα με το hurriyetdailynews.com.


σχετικα αρθρα