ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στο περίμενε» δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι - To χρονοδιάγραμμα του υπουργείου

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 16 Αυγούστου 2018, 12:48 / Ανανεώθηκε 16 Αυγούστου 2018, 16:23
«Στο περίμενε» δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι - To χρονοδιάγραμμα του υπουργείου
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιοι θα βρίσκονται στην αναμονή μέχρι τον Μάρτιο του 2019

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (κύριες συντάξεις) και του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές και εφάπαξ) προκειμένου έως τα τέλη Μαρτίου το 2019, όπως επιτάσσει η συμφωνία με τους δανειστές, να έχουν χορηγηθεί υποχρεωτικά στους δικαιούχους  ασφαλισμένους όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις (43.747 στον αριθμό) , οι επικουρικές (90.672 στον αριθμό) και τα εφάπαξ (28.542 στον αριθμό).

Πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε για ακόμη μια φορά το χρονοδιάγραμμα χορήγησης των  συντάξεων και εφάπαξ παρατείνοντάς το έως τα τέλη του χρόνου για την έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων και εφάπαξ (εκτιμώμενου κόστους 650 εκατ. ευρώ) και μέχρι τα τέλη Μαρτίου το 2019 για τις  αιτήσεις χορήγησης επικουρικών συντάξεων (κόστους 242 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ο χρόνος της εκκρεμότητας για την χορήγηση μιας οριστικής κύριας σύνταξης φτάνει σήμερα έως τα 2 χρόνια,για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (για ασφάλιση σε δύο ταμεία και πάνω) μέχρι τα 3 χρόνια, ενώ πολύχρονη είναι και η αναμονή για τη χορήγηση της επικουρικής σύνταξης.

Αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια να ζουν με τη χαμηλή προσωρινή σύνταξη. Μόνη λύση για την αποσυμφόρηση της διαμορφούμενης κατάστασης ήταν η εμβόλιμη, την περασμένη χρονιά, καταβολή αρκετών χιλιάδων κύριων και επικουρικών συντάξεων χάρις στις προσπάθειες συνεργείων υπαλλήλων που συνέστησαν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ τα οποία εργάστηκαν και σε ημέρες αργιών.

Το ΕΤΕΑΕΠ για να χορηγήσει μέχρι στα τέλη Μαρτίου το σύνολο των  εκκρεμών  επικουρικών (90.000) θα πρέπει κατά μέσο όρο να εκδίδει 13.000 επικουρικές  κάθε μήνα  μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2019. Από την άλλη από τις 20 Αυγούστου και μετά, που λήγει το τρίτο μνημόνιο, ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να βασίζονται σε ίδια κεφάλαια για την έκδοση και αποπληρωμή νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες με χρηματοδότηση από τον ESM (περιλαμβάνει και τις εκκρεμείς συντάξεις) λήγει στα τέλη του χρόνου.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας από το 2019 οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης να ικανοποιούνται  εντός τριμήνου.

Ποιοι υποψήφιοι βρίσκονται σε αναμονή

Ποιες κατηγορίες υποψήφιων συνταξιούχων βρίσκονται στην αναμονή;

  • Οσοι είχαν παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε διαφορετικά ταμεία (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ) καθώς δικαιούνται προσαύξησης στη σύνταξή τους για κάθε έτος (τέλος οι διπλές, τριπλές και δεκαπλές κύριες συντάξεις).
  • Οσοι είχαν διαδοχική ασφάλιση σε δύο και παραπάνω ασφαλιστικά ταμεία.
  • Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι του Δημοσίου λόγω μεταφοράς της γενικής διεύθυνσης χορήγησης συντάξεων δημοσίου τομέα στον ΕΦΚΑ.
  • Οσοι εργάζονταν σε ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) και είχαν πολλαπλή ασφάλιση..
  • Ειδικά για τα εφάπαξ σε εκκρεμότητα χρόνων βρίσκονται ναυτικοί, αξιωματικοί πληρωμάτων και υγιειονομικοί και για τη χορήγηση επικουρικών κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, εμπορουπάλληλοι, μηχανικοί και ξενοδοχουπάλληλοι.