current views are: 10

4 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση07:35

Συμψηφίζουν επιστροφές φόρου με ΕΝΦΙΑ σε 500.000 φορολογούμενους

Ποιοι και πόσοι έλαβαν επιστροφές χωρίς συμψηφισμό

Δημοσίευση 07:35’
Εφορία

Ποιοι και πόσοι έλαβαν επιστροφές χωρίς συμψηφισμό

Τις νομοθετικές διατάξεις που επιτρέπουν στις εφορίες να προχωρούν αυτεπαγγέλτως σε συμψηφισμό επιστροφών φόρου εισοδήματος και του βεβαιωμένου ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται-εκτός απροόπτου-να βάλει σε εφαρμογή με αυτοματοποιημένη διαδικασία μέχρι στα τέλη της εβδομάδας η  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η διαδικασία συμψηφισμών επιστροφών κάθε είδους φόρων με βεβαιωμένες οφειλές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μπορεί να εφαρμοστεί   αυτεπαγγέλτως από την ΑΑΔΕ ακόμη και για οφειλές φορολογούμενων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, όπως ο ΕΝΦΙΑ  του οποίου η καταβολή της πρώτης δόσης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Έτσι, αρκετοί από τους 500.000 φορολογούμενους που ανέμεναν να λάβουν, με βάση την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής τους δήλωσης, επιστροφές φόρου συνολικά περίπου 280 εκατ. ευρώ, θα δουν άδειους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Τυχεροί θα είναι αυτοί για τους οποίους μετά το συμψηφισμό θα προκύπτει  θετικό υπολειπόμενο ποσό  (π.χ φορολογούμενος έχει επιστροφή φόρου 500 ευρώ  μείον 300 ευρώ ΕΝΦΙΑ θα λάβει πίστωση στο λογαριασμό του  200 ευρώ).

Από την άλλη, τυχεροί ήταν φέτος και αρκετοί από τους υπόλοιπους 270.000 φορολογούμενους που δικαιούνταν επιστροφή φόρου εισοδήματος την οποία έλαβαν ατόφια, στα μέσα Ιουλίου, καθώς δεν εφαρμόστηκε για αυτούς συμψηφισμός με ΕΝΦΙΑ (δεν είχαν ακόμη εκδοθεί τα εκκαθαριστικά) εκτός εάν κάποιοι από αυτούς είχαν άλλου είδους παλαιότερες οφειλές στην Εφορία.

Συνολικά φέτος επιστροφές φόρου εισοδήματος προέκυψαν για  770.000 φορολογούμενους με συνολικό ποσό επιστροφής 361 εκατ. ευρώ. 

 


σχετικα αρθρα