current views are: 7

5 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση19:05

Τι να προσέξετε στην δήλωση για την ενοικίαση ακινήτων

Οι διαχειριστές των ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τόσο τα ακίνητα, όσο και τα εισοδήματα που εισπράττουν από αυτά.

Δημοσίευση 19:05’
Ενοίκια

Οι διαχειριστές των ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τόσο τα ακίνητα, όσο και τα εισοδήματα που εισπράττουν από αυτά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων μέσω της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και πλέον οι διαχειριστές των ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τόσο τα ακίνητα, όσο και τα εισοδήματα που εισπράττουν από αυτά.

Ποιους αφορά

Όπως εξηγεί στο newpost.gr ο φοροτεχνικός κ. Γιάννης Σαλής, την υποχρέωση να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχουν οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, ακόμη και με δικαίωμα υπεκμίσθωσης για σκοπούς Βραχυχρόνιας Διαμονής όχι όμως μέσω ψηφιακών πλατφορμών (π.χ. Airbnb).

Συγκεκριμένα, οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίησή της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. 

Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής δύναται να δηλώνει τη λύση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την λύση ενώ έγγραφες ή προφορικές συμφωνίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτου, που δεν συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών, θα υποβάλλονται και αυτές ηλεκτρονικά.

Μισθώσεις  Airbnb

Όπως εξήγησε ο κ. ο Σαλής οι εκμισθωτές (κύριος ή επικαρπωτής) εφόσον εκμισθώνουν ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης για σκοπούς Βραχυχρόνιας Διαμονής, υποχρεούνται σε υποβολή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». 

Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας η δήλωση υποβάλλεται από έναν εκ των συνιδιοκτητών, καθώς μετά την οριστικοποίηση της υποβολής το αποδεικτικό υποβολής επέχει θέση δήλωσης και για τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. 

Σε περίπτωση μη αποδοχής των στοιχείων της μίσθωσης από κάποιον εκ των συνιδιοκτητών, απαιτείται, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να επιλεγεί το ειδικό πεδίο μη αποδοχής και να αναγραφούν οι λόγοι μη αποδοχής. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαλή, ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1/1/2018 έως 30/8/2018, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, οι Διαχειριστές Ακινήτων υποχρεούνται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018:

α) να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων και

β) να υποβάλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της περιόδου αυτής (1/1 – 30/8/2018). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε ένα ακίνητο δύνανται να ορίζονται περισσότεροι του ενός «Διαχειριστές», με την προϋπόθεση ότι καθένας εξ αυτών δραστηριοποιείται σε διαφορετική ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο».

Αγροτικές εκτάσεις

Τέλος, σε ότι αφορά στις αγροτικές εκτάσεις, οι εκμισθωτές αγροτικών εκτάσεων δεν υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», υπό την προϋπόθεση όμως ότι το μηνιαίο μίσθωμα δεν υπερβαίνει το ποσό των 80 ευρώ, ενώ και οι φορείς Κεντρικής Διοίκησης (ή Δημοσίου ή Κράτους) δεν υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».


σχετικα αρθρα