current views are: 7

9 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:29

ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται για 1,2 εκατ. μικροϊδιοκτήτες – «Πάγος» για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών

Πόσο τελικά αποτιμάται το κόστος για το δημόσιο από τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός;

Δημοσίευση 09:29’

Πόσο τελικά αποτιμάται το κόστος για το δημόσιο από τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός;

Πόσο τελικά αποτιμάται το κόστος για το δημόσιο από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε 1,2 εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός;

Με τα βίας τα 20 εκατομμύρια ευρώ όταν από τον μόνιμο-πλέον-φόρο των ακινήτων και από 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων το κράτος εισπράττει κάθε χρόνο 2,65 δισ. ευρώ, ενώ βεβαιώνει 3,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή απώλειες-ψίχουλα στην ουσία.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία απόδοσης του ΕΝΦΙΑ 1,7 εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες πληρώνουν κάθε χρόνο για ΕΝΦΙΑ(λόγω και της έκπτωσης του 50% που προκύπτει σε συνάρτηση με τα χαμηλά εισοδήματά τους) έως 100 ευρώ.

Το 1,2 εκατομμύριο από αυτούς πληρώνει έως 80 ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με την εξαγγελία το Αλέξη Τσίπρα θα μειωθούν τα ποσά που πληρώνουν έως 50% (μεσοσταθμικά 30%) σε δύο δόσεις από 1/1/2-019 και από 1/1/2020.

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα γλιτώνουν από 1/1/2020 περίπου 15-24 ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι όσοι μικροϊδιοκτήτες πληρώνουν το μέγιστο δηλαδή 80 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν 56 ευρώ, ενώ αρκετοί άλλοι πολύ λιγότερα.

Όσο για το δημόσιο ταμείο θα απωλέσει ,λόγω αυτής της ελάφρυνσης, μόλις 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ποσό ασήμαντο μπρος στην ετήσια είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ. Όσο για τα υπόλοιπα 5,2 εκατομμύρια των ιδιοκτητών ακινήτων (μεσαίοι και υψηλοί) για αυτούς δεν επέρχεται καμιά αλλαγή. Ότι πλήρωσαν φέτος θα συνεχίσουν να πληρώνουν και του χρόνου.

Με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα Κυβέρνηση μπορεί να ισχύσουν άλλα. Αν και για τους δανειστές, κάθε ουσιαστική έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτή λόγω της σταθερότητας και των σίγουρων εσόδων που εισφέρει κάθε χρόνο στο κράτος. Ίδωμεν.


σχετικα αρθρα