current views are: 7

10 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση05:03

Παζάρι για συντάξεις και παροχές στο πρώτο μεταμνημονιακό τεστ με τους Θεσμούς

Στα υπουργεία οι συναντήσεις

Δημοσίευση 05:03’

Στα υπουργεία οι συναντήσεις

Στην Αθήνα επιστρέφουν οι Θεσμοί, προκειμένου να κάνουν την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 14 Σεπτεμβρίου. Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις θα αποτελέσουν και το πρώτο κρίσιμο τεστ στις σχέσεις των δύο πλευρών, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών μεταξύ άλλων θεμάτων θα μπουν οι εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η πορεία των δημοσιονομικών, προκειμένου να κλειδώσει το υπερπλεόνασμα του 2019, οι εκκρεμείς αποκρατικοποιήσεις, καθώς και το ζήτημα των συντάξεων.

Πιο αναλυτικά, στο επίκεντρο των συζητήσεων κυβέρνησης – Θεσμών αναμένεται να βρεθεί ο προϋπολογισμός, ενώ σημείο κλειδί θα αποτελέσει το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων.

Ωστόσο, οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν τώρα, δεδομένου ότι οι προβλέψεις της ελληνικής πρότασης θα βασίζονται σε στοιχεία του Αυγούστου στην καλύτερη περίπτωση. Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να έχουν το αρχικό σχέδιο, ώστε αν οι προβλέψεις για το σύνολο του 2018 επιβεβαιωθούν να μπορούν να δικαιολογήσουν και μια συζήτηση και για το 2019 ειδικά κρίσιμο θέμα των συντάξεων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Κομισιόν φέρεται να εξετάζει σενάριο, το οποίο αφήνει σε εκκρεμότητα το θέμα των συντάξεων έως τον Απρίλιο του 2019. 

Αναμένεται να συζητηθούν επίσης ξανά οι αλλαγές στα εργασιακά και η αύξηση του κατώτατου μισθού με κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Ένα ακόμα θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι είναι οι αλλαγές στο Δημόσιο και η διορία για την ολοκλήρωσή τους μέχρι και το τέλος του χρόνου. Στην ατζέντα υπάρχουν επίσης η πορεία των αποκρατικοποιήσεων που εκκρεμούν (Ελληνικό, Εγνατία, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ), αλλά και η λειτουργία της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Εκτός από τις εκκρεμότητες, στις συζητήσεις θα περιλαμβάνονται και νέοι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τις τράπεζες, για την αγορά ενέργειας, για το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για τη συγκράτηση των δαπανών υγείας, για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και πολλά άλλα πεδία παρεμβάσεων κυρίως στις αγορές.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις σκοπεύει να ανοίξει όλη την ατζέντα των θεμάτων και κυρίως τα σχέδια που αφορούν τις φοροελαφρύνσεις και τις παροχές, το στίγμα των οποίων έδωσε το ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ.

Στα υπουργεία οι συναντήσεις με τους Θεσμούς

Σημειώνεται πως σήμερα καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, ενώ αύριο έρχονται και οι επικεφαλής τους. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απεσταλμένοι των θεσμών θα κάνουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση στα υπουργεία και όχι στα κεντρικά ξενοδοχεία, όπως έκανε η τρόικα.


σχετικα αρθρα