current views are: 10

13 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:50

Σύγκρουση Ρώμης – Βρυξελλών για τις δηλώσεις Μοσκοβισί περί «μικρού Μουσολίνι»

 «Η Ιταλία έχει την κυβέρνηση με την ευρύτερη λαϊκή στήριξη σε όλη την Ευρώπη», απάντησε η Ρώμη

Δημοσίευση 17:50’

 «Η Ιταλία έχει την κυβέρνηση με την ευρύτερη λαϊκή στήριξη σε όλη την Ευρώπη», απάντησε η Ρώμη

Σάλο και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιταλία, η δήλωση του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ότι  ενδεχομένως στη Ρώμη να υπάρχουν «μικροί Μουσολίνι».

«Υπάρχει ένα κλίμα στην Ιταλία που μοιάζει πολύ με τη δεκαετία του 30. Φυσικά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε, δεν υπάρχει Χίλτερ, ίσως ο μικρός Μουσολίνι», υποστήριξε αναφερόμενος στην άνοδο του λαϊκισμού στη χώρα.

Κατά τα άλλα κάλεσε την Ιταλία να μειώσει τις σπατάλες και να δώσει προτεραιότητα στις δαπάνες για επενδύσεις και υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. «Είναι στο συμφέρον της Ιταλίας να περιορίσει το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της», είπε, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι. «Θα ήταν ψέμα να σκεφθεί ότι μπορεί να επενδύσει περισσότερο με ένα υψηλότερο έλλειμμα. Αν συμβεί αυτό, θα καταλήξεις με υψηλότερο χρέος και μικρότερη δυνατότητα επένδυσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μοσκοβισί παρενέβη στη συζήτηση αυτή, λέγοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τη Ρώμη να παρουσιάσει έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό. «Ο ιταλικός προϋπολογισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος, αξιόπιστος όσον αφορά τους αριθμούς αλλά και αξιόπιστος σε όρους διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται. Πρέπει να υπάρξει σημαντική προσπάθεια στο διαρθρωτικό σκέλος». Πρόσθεσε ότι συνεργάζεται στενά με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών σε ένα «εποικοδομητικό κλίμα», όπως είπε, και ότι ελπίζει πως θα αυτό θα συνεχιστεί.

Άμεση ήταν η απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης δια του αντιπροέδρου Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Μοσκοβισί.

«Η στάση μερικών Ευρωπαίων επιτρόπων είναι απαράδεκτη. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπουν στον εαυτό τους να λένε ότι στην Ιταλία υπάρχουν πολλοί μικροί Μουσολίνι. Δεν τους το επιτρέπουμε, πρόκειται για άτομα που έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Πρόσθεσε, δε, ότι «η Ιταλία έχει την κυβέρνηση με την ευρύτερη λαϊκή στήριξη σε όλη την Ευρώπη» και πως «πρόκειται για αχαρακτήριστες κρίσεις μιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία σε έξι με οκτώ μήνες δεν θα υπάρχει πια, διότι οι πολίτες στις Ευρωεκλογές θα στείλουν στο σπίτι τους μεγάλο μέρος των “ευρωγραφειοκρατών”».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα