current views are: 12

14 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:56

Και η κυβέρνηση αρνείται τα περί συμφωνίας για τις συντάξεις

Μετά τις οξείες αντιδράσεις Κομισιόν – αντιπολίτευσης

Δημοσίευση 10:56’

Μετά τις οξείες αντιδράσεις Κομισιόν – αντιπολίτευσης

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που ξεσήκωσε τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδιδε πως οι Θεσμοί δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του, τώρα και η κυβέρνηση αρνείται τα περί συμφωνίας για το ζήτημα των συντάξεων.

Όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια, γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στην Αθήνα, παρά μόνον συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν οι θεσμοί ούτε να συμφωνήσουν ούτε να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις, διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε πως οι θεσμοί «μιλούν για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις» και «έχουν ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία διέψευσαν πως έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Κομισιόν: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»

Αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα για τήρηση των συμφωνηθέντων έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Κληθείς να σχολιάσει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», παραπέμποντας στη δήλωση του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σημειώνοντας:

«Το δημοσίευμα βασίζεται σε πηγές, ενώ για την Κομισιόν υπάρχει μόνο μία πηγή, αυτή του προέδρου της Επιτροπής που είπε πως ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να γίνει.

Reuters: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για τις συντάξεις

Σε πιθανό «πάγωμα» της άμεσης έγκρισης για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους προχωρούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, που ολοκλήρωσαν σήμερα την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά  της.

 

Ωστόσο, πηγή που επικαλείται το Reuters τονίζει πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις. Κατά την ίδια πηγή, είναι ακόμη απαραίτητο να γίνει καλή δουλειά.

Δεύτερη πηγή ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

Η Αθήνα έχει δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% έως το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει το Reuters, θέσπισε νομοθετικές διατάξεις για περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις φόρων από το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους.