ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον δασμούς 200 δισ. ευρώ επιβάλλει ο Τραμπ στην Κίνα

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2018, 19:58 / Ανανεώθηκε 14 Σεπτεμβρίου 2018, 21:12
Επιπλέον δασμούς 200 δισ. ευρώ επιβάλλει ο Τραμπ στην Κίνα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δασμοί θα αφορούν σε προϊόντα όπως έπιπλα, τσάντες και τεχνολογικά είδη.

Επιπλέον δασμούς ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε να επιβάλει στην Κίνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Bloomberg, oι δασμοί θα αφορούν σε προϊόντα όπως έπιπλα, τσάντες και τεχνολογικά είδη.

Πρόκειται για μια στροφή των ΗΠΑ καθώς είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται δασμοί σε καταναλωτικά αγαθά καθώς ο πρώτος γύρος δασμών είχε πλήξει κυρίως τον βιομηχανικό τομέα. 

Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν για επανέναρξη των συνομιλιών με το Πεκίνο ώστε να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών. 

Ενδεικτική των διαθέσεων Τραμπ ήταν και μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter στην οποία ανέφερε ότι «έχει το πάνω χέρι» στο θέμα αυτό και ότι δεν βιάζεται να λύσει το ζήτημα. 

Η απόφαση έρχεται μία εβδομάδα αφού ο Τραμπ έκανε λόγο για την πιθανότητα επιβολής δασμών ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα και απείλησε με νέους δασμούς ύψους 267 δισεκατομμυρίων επί κινεζικών προϊόντων. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμούς ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων επί κινεζικών προϊόντων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνο εισήγαγαν προϊόντα από την Κίνα ύψους 505 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο χρόνο. Όμως, οι εισαγωγές του 2018 από την Κίνα μέχρι το Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Με νέους δασμούς απάντησε η Κίνα στον Τραμπ