ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέμα χρόνου οι «τίτλοι τέλους» για τα capital controls

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2018, 11:49 / Ανανεώθηκε 21 Σεπτεμβρίου 2018, 22:22
Θέμα χρόνου οι «τίτλοι τέλους» για τα capital controls
Facebook Twitter Whatsapp

Αίρονται σχεδόν όλοι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων

Θέμα χρόνου είναι η κατάργηση από το Υπουργείο Οικονομικών σχεδόν όλων των περιορισμών στα capital controls (καταθέσεις και κίνηση κεφαλαίων), που ισχύουν εδώ και τρία χρόνια, με απώτερο στόχο να σταλεί από την κυβέρνηση ισχυρό σήμα ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και απόκτηση εμπιστοσύνης στη ελληνική οικονομία.

Μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) σχεδιάζεται από πλευράς Κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος το ερχόμενο χρονικό διάστημα η σχεδόν πλήρης κατάργηση των περιορισμών στα capital controls, οι οποίοι έχουν χαλάρωσαν πριν από λίγους μήνες.

Η κατάργηση των περιορισμών θα αφορά:

1) την αύξηση των ποσών κεφαλαίων που μεταφέρονται από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό μέσω των εμβασμάτων. Έτσι για τους μεν ιδιώτες αναμένεται να αυξηθεί το όριο αποστολής στα 4.000-5.000 ευρώ το μήνα αντί 4.000 ευρώ ανά δίμηνο και κωδικό πελάτη που ισχύει από 1 ης Ιουλίου, ενώ για όσους έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με χώρες του εξωτερικού το όριο των εμβασμάτων να φτάσει στα 40.000 ευρώ για κάθε  συναλλαγή ανά πελάτη και ημέρα, αντί 20.000 ευρώ που ισχύει από 1ης Ιουνίου.

2) Οσον αφορά την ανάληψη μετρητών σχεδόν βέβαιη είναι η πλήρης κατάργηση του ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει  σήμερα το μήνα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ελάχιστοι πελάτες κάνουν χρήση ολόκληρου του ορίου ανάληψης μετρητών από τα ΑΤΜ η τα γκισέ των τραπεζών.

3)Θα παρέχεται στους πελάτες των τραπεζών πλήρης ευχέρεια ανοίγματος νέων  λογαριασμών.

4) Εάν πρόκειται για «νέο χρήμα» που εισήχθη από τράπεζα το εξωτερικού ή κατατέθηκε προσφάτως σε ελληνική τράπεζα ως ρευστό που διατηρούνταν στο σπίτι, αυτό μπορεί να αναληφθεί αλλά και να εξαχθεί στο εξωτερικό ελεύθερα.

5) Για κάθε ταξίδι στο εξωτερικό θα δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς 10.000 ευρώ σε μετρητά, όπως δηλαδή ισχύσει και για τους ταξιδιώτες των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης.

Η πλήρης κατάργηση των  περιορισμών στα capital  controls  συνδέεται, εκτός των άλλων, και με τις  επιστροφές σημαντικού ύψους χρηματικών ποσών  το τελευταίο διάστημα στα πιστωτικά ιδρύματα. Σήμερα, οι τραπεζικές καταθέσεις αγγίζουν τα 130 δισ. ευρώ, 11 δισ. υψηλότερα από το χαμηλό των 119 δισ. ευρώ του Απριλίου του 2017.