ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο κατάργησης των capital controls

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2018, 18:33 / Ανανεώθηκε 23 Σεπτεμβρίου 2018, 21:00
Το σχέδιο κατάργησης των capital controls
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Θα προηγηθεί νέα χαλάρωση το επόμενο διάστημα

Σχέδια για πλήρη κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου κάνουν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πρώτο βήμα θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες με την άρση των περιορισμών στον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα, που αφορά την ανάληψη μετρητών στο εσωτερικό.

Τραπεζικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής» τόνιζαν πως το υφιστάμενο όριο ανάληψης των 5.000 ευρώ τον μήνα, που ισχύει σήμερα, ουσιαστικά δεν έχει νόημα, αφού για τους περισσότερους καταθέτες ξεπερνά κατά πολύ τις σχετικές ανάγκες τους. Στο εξής οι αναλήψεις θα είναι ελεύθερες. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει και περαιτέρω χαλάρωση στα ποσά που μπορεί να μεταφέρουν στο εξωτερικό οι ταξιδιώτες, αλλά και οι εταιρείες για εξυπηρέτηση των συναλλαγών τους.

Αν όλα πάνε καλά και  δεν υπάρχουν απρόσμενες αναταράξεις, για πολιτικούς ή άλλους λόγους, το σχέδιο προβλέπει πλήρη κατάργηση των ελέγχων στο τέλος του έτους με αρχές του επόμενου.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, προανήγγειλε τη χαλάρωση στον δεύτερο πυλώνα και σημείωσε ότι στη συνέχεια θα είμαστε στην τελική φάση για την άρση των περιορισμών και στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες τοποθετούν αυτό το βήμα στο τέλος του 2018 με αρχές του 2019, υπό την προϋπόθεση της ομαλότητας.

Εξάλλου όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές η πιθανότητα αναταραχής δεν θα σηματοδοτούσε απλώς καθυστέρηση στο τελικό στάδιο απελευθέρωσης, αλλά ενδεχομένως και ανάγκη επαναφοράς αυστηρότερων ελέγχων, αφού αυτή τη στιγμή υφίσταται ήδη μεγάλος βαθμός ελευθερίας. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι όσοι επέστρεψαν κεφάλαια από το εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να τα επανεξαγάγουν. Εννοείται ότι μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, που θα οδηγούσε σε ολική επαναφορά των capital controls, θα ήταν καταστροφική για την οικονομία.

Κατά την εκτίμηση των τραπεζικών πηγών, οικονομικοί κίνδυνοι δεν διαφαίνονται αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούν, ωστόσο, να αποκλεισθούν πολιτικοί κίνδυνοι, ιδίως σε περίπτωση μιας παρατεταμένης εκλογικής περιπέτειας, με αλλεπάλληλες αναμετρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο βήμα, που αναμένεται πολύ σύντομα, εκτιμάται ότι θα στείλει και ένα σήμα εμπιστοσύνης στις τράπεζες, των οποίων οι μετοχές έχουν σφυροκοπήθει το τελευταίο διάστημα. Οι τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα των τραπεζών συνδέονται με τις δυσκολίες πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές και γενικότερα με την αποχή των επενδυτών από την Ελλάδα.