current views are: 5

2 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση09:26

Ρέγκλινγκ: Αλλαγές στον προϋπολογισμό μόνο μετά από συζήτηση με τους Θεσμούς

«Δεν έχουν αποδεσμευθεί ακόμη 100%», διαμηνύει ο επικεφαλής του ESM.

Δημοσίευση 09:26’

«Δεν έχουν αποδεσμευθεί ακόμη 100%», διαμηνύει ο επικεφαλής του ESM.

«Φρένο» στις επιδιώξεις της κυβέρνησης να ακυρώσει το μέτρο περικοπής των συντάξεων βάζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διαμηνύοντας πως οι όποιες αλλαγές στον ελληνικό προϋπολογισμό, θα γίνουν κατόπιν συνεννόησης με τους Θεσμούς. «Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ελαφρά καλύτερο του αναμενόμενου φετινό προϋπολογισμό, αφού συζητήσει πρώτα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). 

Ερωτηθείς, αν η ελληνική κυβέρνηση θα αντιστρέψει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όχι. Έχουν υποσχεθεί τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Ο ελληνικός προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρά καλύτερος του αναμενόμενου. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό τον προϋπολογισμό. Αν αλλάξουν τις πολιτικές τους, θα πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν έχουν αποδεσμευθεί ακόμη 100%».

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η Ολλανδία θέλει πίσω τα χρήματά της, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όχι, ο ESM θέλει πίσω τα χρήματά του. Όσο αποπληρωνόμαστε, δεν υπάρχει κανένα κόστος για τον Ολλανδό φορολογούμενο. Ούτε ένα σεντ από χρήματα του Ολλανδού φορολογούμενου δεν έχει δαπανηθεί έως τώρα για τα ελληνικά πακέτα στήριξης».

«Πράσινο» για μη περικοπή των συντάξεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους

«Παράθυρο» για μη περικοπή των συντάξεων άνοιξαν χθες, μετά το Eurogroup, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 από την κυβέρνηση, το οποίο περιέχει δύο εναλλακτικές επιλογές.

Μεταξύ άλλων, ο Μάριο Σεντένο, μετά το τέλος της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup, ισχυρίστηκε ότι «το μέτρο μείωσης των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο», καθώς εκτίμησε πως αποτελεί δημοσιονομικό μέτρο.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο η μείωση των συντάξεων καθώς στο ασφαλιστικό σύστημα έχει γίνει μεταρρύθμιση. Είχε στόχο να είναι δημοσιονομικό μέτρο και όλοι ξέρουμε ότι η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα δείχνει πολύ καλύτερη απ’ ότι πριν από 18 μήνες που ελήφθη η απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι η χώρα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά και το χρέος, συμπλήρωσε και αυτό ακριβώς είναι σημαντικό. Υπάρχουν συζητήσεις για τα μέτρα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό αλλά περιμένουμε η χώρα να πιάσει τους στόχους».

Τόνισε, δε, πως αυτό που είναι «σημαντικό» είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και πως σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα δύο σενάρια που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.

Σημειώνεται πως το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στο αίτημά της για τη μη περικοπή των συντάξεων κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, ήταν το γεγονός ότι σύμφωνα με την άποψη του οικονομικού επιτελείου, πρόκειται για μια μη διαρθρωτική, αλλά δημοσιονομική παρέμβαση.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως η συζήτηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, περιλαμβανομένων και των συντάξεων, θα πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των δημοσιονομικών δεικτών και υπογράμμισε πως οι όποιες συζητήσεις για την περικοπή ή μη θα διεξαχθούν υπό αυτό το πρίσμα.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν [στο προσχέδιο του προϋπολογισμού] και τα δύο σενάρια», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. 


σχετικα αρθρα