current views are: 6

4 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση10:16

«Καμπανάκι» από ΣΕΒ: «Το κλίμα έχει επιδεινωθεί – Σταματήστε την παροχολογία ένθεν κακείθεν»

«Ανάγκη να παραχθούν χρήματα»

Δημοσίευση 10:16’

«Ανάγκη να παραχθούν χρήματα»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, τονίζοντας πως «το κλίμα στην οικονομία έχει χαλάσει» και καλώντας κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σταματήσου ντην παροχολογία.

Στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας της ΜRB με θέμα «Ο σφυγμός του επιχειρείν» και στον απόηχο της εικόνας κατάρρευσης που εμφάνισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο κ. Φέσσας επεσήμανε πως «η οικονομία βρίσκεται σε χαμηλή πτήση. Το κλίμα σε σχέση με την περίοδο μέχρι το καλοκαίρι έχει χαλάσει, διότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και δεν δίνεται έμφαση στις μεταρρυθμίσεις αλλά σε παροχολογία ένθεν κακείθεν».

«Δεν υπάρχουν χρήματα να μοιρασθούν, είναι ανάγκη να παραχθούν χρήματα», πρόσθεσε.

Για τις τράπεζες σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει αρρυθμίες πρόβλημα στα έσοδα μεγάλο πρόβλημα στα λειτουργικά έξοδα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα και ταχύτερα. «Δεν είναι σωστό να κρατάμε το τενεκεδάκι παρακάτω και να μείνει ίδια διοίκηση και οι ίδιοι μέτοχοι. Στις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα πρέπει να γίνουν αλλαγές διοικήσεων», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Την ίδια ώρα, από την έρευνα της MRB, προκύπτει μεγαλύτερη αισιοδοξία των ιδίων των επιχειρηματιών για την έξοδο από την κρίση, σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη που κάνει το ευρύ κοινό.

Ωστόσο, αν και οι αβεβαιότητες υποχωρούν, παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Το 43,7% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της κρίσης σε τέσσερα χρόνια, άποψη με την οποία συμφωνεί και το 78% του ευρύ κοινού. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό όσων απαντούν ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει και ότι η εικόνα παραμένει άσχημη είναι το 91,7%, παρά τη βελτίωση  κατά 7,1 μονάδες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό επιχειρείν με αυξητικό ρυθμό, είναι η διαφθορά και η αδιαφάνεια, που πλήττει κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ένα μήνα μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο,  ο επιχειρηματικός κόσμος απαντά στην ετήσια έρευνα της MRB ότι παρ’ ότι το συνολικό οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, εντούτοις αυτό δεν επαρκεί, όπως δείχνει και η αποκλιμάκωση των μακροοικονομικών δυσκολιών για τις επιχειρήσεις, από το 7, στο 6,8, με χειρότερη επίδοση το 10. 


σχετικα αρθρα