ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά και στις αμερικανικές χρηματαγορές, άνοδος στην απόδοση των ομολόγων

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2018, 23:38 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2018, 16:52
Βουτιά και στις αμερικανικές χρηματαγορές, άνοδος στην απόδοση των ομολόγων
Facebook Twitter Whatsapp

Η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών υπέστησαν την Τετάρτη τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου οκταμήνου λόγω των εντάσεων στις σχέσεις με την Κίνα αλλά και της ανόδου των επιτοκίων.

Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε την Τετάρτη κατά περισσότερο από 2,5%, αναφέρουν οι New York Times. Ήταν η πέμπτη συνεχόμενη ημέρα μείωσης, κάτι που είχε να συμβεί από τον Νοέμβριο του 2016.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831,83 μονάδες με απώλειες 3,15%. Ανάλογη εικόνα και για τον δείκτη των μετοχών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ, ο οποίος έχασε 315,97 μονάδες με πτώση 4,08%. 

Στο μεταξύ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε πάνω από το 3,24% στη διάρκεια της ημέρας.

Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών αποδίδονται σε ανησυχίες για τον πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων και το ενδεχόμενο αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από τη FED.

Βασική ανησυχία είναι η άνοδος της απόδοσης των ομολόγων, η οποία έφτασε σε επίπεδα που είχαν να σημειωθούν από το 2011.

Από τη μία, η άνοδος των αποδόσεων ανακλούν την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας. Από την άλλη, οι αποδόσεις αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση του κόστους δανεισμού γενικά, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων.

«Τα αυξανόμενα επιτόκια αρέσουν στις χρηματαγορές επειδή τείνουν να σηματοδοτούν ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο» δήλωσε ο Τζόναθαν Κόλουμπ της Credit Suisse. «Όμως στις χρηματαγορές δεν αρέσουν οι απότομες, μεγάλες μεταβολές» επισήμανε.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις των ομολόγων έσπρωξαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κοντά στο 5%, σημειώνει η εφημερίδα.

Νωρίτερα το CNBC μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για το sell-off που σημειώθηκε σήμερα στο χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ.

Με πτώση έκλεισαν εξάλλου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: -1,27% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, -2,11% για τον γαλλικό CAC 40, -0,79% ο SMI στη Ζυρίχη, -2,21% ο DAX30 στη Φρανκφούρτη και -1,65% για το EuroStoxx50, επίσης στη Φρανκφούρτη.