ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν με δύο σενάρια για τις συντάξεις ο προϋπολογισμός

Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2018, 21:18 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2018, 23:36
Στην Κομισιόν με δύο σενάρια για τις συντάξεις ο προϋπολογισμός
Facebook Twitter Whatsapp

Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο όπως και σε αυτό που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνονται δύο σενάρια για τις συντάξεις.

Ειδικότερα, στο σενάριο της μη περικοπής – σενάριο προθέσεων- προβλέπεται γενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ και δημοσιονομικός χώρος, ύψους 1,1 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των αντιμέτρων. 

Στο προσχέδιο αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει από το 2019 τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Εκτός από τη μη περικοπή των συντάξεων στα θετικά μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% το 2019, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας, η μείωση κατά 5% του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%), η επιδότηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους καθώς και οι προσλήψεις 4.500 καθηγητών παράλληλα με την μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων 3.000 εργαζόμενων στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

Η διαφορά σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου είναι ότι στο κείμενο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες το κονδύλι για το στεγαστικό επίδομα που θα χορηγηθεί το 2019 έχει αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ, ενώ περιορίζεται στα 177 εκατ. ευρώ από τα 229 εκατ. ευρώ το ποσό από τις μειώσεις στις εισφορές για τους επαγγελματίες και αγρότες.

Ωστόσο, υπάρχει υποσημείωση στον σχετικό πίνακα με τις εν λόγω παρεμβάσεις ότι «η ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Στο σενάριο βάσης [no policy change scenario] στο καταγράφονται οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα, στη βάση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου. Σε αυτό το σενάριο, οι συντάξεις περικόπτονται το 2019, εφαρμόζονται τα αντίμετρα και το πλεόνασμα ανέρχεται στο 4,2% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης, παραμένουν αμετάβλητες στο 2,1% για φέτος και 2,5% το 2019 ενώ εκτιμάται ότι η μέση τιμή του πετρελαίου brent θα διαμορφωθεί φέτος σε 70,23 δολάρια ανά βαρέλι (από 52,81 δολάρια πέρυσι) πριν υποχωρήσει σε 68,99 δολάρια το βαρέλι το 2019.

Διαβάστε το προσχέδιο του προϋπολογισμού