current views are: 9

16 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση13:22

WSJ: Η αξία της Uber αγγίζει τα 120 δισ. δολάρια

Σε πιθανή IPO

Δημοσίευση 13:22’

Σε πιθανή IPO

Η Uber φαίνεται να έχει λάβει προτάσεις από αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, που αποτιμούν την αξία της έως και τα 120 δισ. δολάρια, εν όψει της αρχικής δημόσιας εγγραφής της, που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την WSJ, οι προτάσεις κατατέθηκαν στην εταιρεία πρόσφατα και το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο της αποτίμησης που προσέφερε ο προ δύο μηνών γύρων άντλησης χρηματοδότησης. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα μία αποτίμηση 120 δισ. δολαρίων θα υπερέβαινε εκείνη, που εμφανίζουν σήμερα αθροιστικά οι General Motors, Ford Motror και Fiat Chrysler Automobiles.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της WSJ τον περασμένο μήνα οι Goldman Sachs και Morgan Stanley παρουσίασαν την πρόταση στην Uber. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο  βήμα πριν μία εταιρεία προσλάβει επισήμως τράπεζες ως αναδόχους για την αρχική δημόσια εγγραφή.

Όπως αποκαλύπτουν οι παρουσιάσεις των τραπεζών, η Uber προχωρά ολοταχώς προς μία εισαγωγή στο χρηματιστήριο, η οποία είναι από τις πλέον αναμενόμενες στην Wall Street και την Silicon Valley και η οποία θα μπορούσε τελικά να έρθει νωρίτερα του αναμενομένου.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009 και τον τελευταίο χρόνο ήρθε αντιμέτωπη με  μία σειρά σκανδάλων, από καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης έως ισχυρισμούς για κλοπή εμπορικών μυστικών από την Alphabet. Ο συνιδρυτής Τράβις Κάλανικ άφησε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τα ηνία πέρασαν στον Ντάρα Κοσροβσάχι, ο οποίος και έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να ανακτήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών, οδηγών και πελατών.

Ο νέος επικεφαλής έχει ανακοινώσει ότι η εταιρεία στοχεύει σε μία IPO μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, χωρίς να αναφερθεί στο στόχο για την αποτίμηση. Τελευταία άντλησε χρήματα από την Toyota τον Αύγουστο, με τη χρηματοδότηση αυτή να προσδιορίζει την αξία της στα 72 δισ. δολάρια.


σχετικα αρθρα