current views are: 10

17 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση13:35

Spiegel: Η Κομισιόν απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό – Διάψευση από Βρυξέλλες

Αντικρουόμενες αναφορές για τη στάση της Επιτροπής

Δημοσίευση 13:35’

Αντικρουόμενες αναφορές για τη στάση της Επιτροπής

Ο Ιταλικός προϋπολογισμός, δεν ευθυγραμμίζεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης, έκρινε η Κομισιόν, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το περιοδικό Spiegel.

Ωστόσο η είδηση διαψεύδεται από τον επίτροπο Προϋπολογισμοή Γκίντερ Έτιγκερ, τον οποίο επικαλέστηκε το γερμανικό περιοδικό. «Δεν είπα ότι υπάρχει απόφαση της Κομισιόν για την Ιταλία» έγραψε στο Twitter ο Έτιγκερ.

«Είναι προσωπική μου άποψη ότι, με βάση τα στοιχεία, είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουμε από την Ιταλία να προβεί σε διορθώσεις» στον προϋπολογισμό, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας επίσης ότι δεν είπε ποτέ ότι η Κομισιόν σκοπεύει να στείλει επιστολή στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί που θα ενημερώνει την ιταλική κυβέρνηση για την απόφαση της Κομισιόν θα φτάσει στη Ρώμη την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού που έχει προκαλέσει σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, προβλέπει έλλειμμα στο 2,1% το 2020 και στο 1,8% το 2021. Για τον επόμενο χρόνο προβλέπει αύξηση του ελλείμματος στο 2,4%.

Σημειώνεται πως το εν λόγω προσχέδιο προκάλεσε δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και Ιταλών υπουργών.

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είχε προαναγγείλει την απόρριψή του δηλώνοντας πως «ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία».

Πρόσθεσε ότι η δυναμική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας «τον κάνει να ανησυχεί ιδιαίτερα», αλλά υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν προκαταλήψεις» και ότι «με την Ιταλία θα αναπτυχθεί συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες».

Προ ημερών, ο Πιερ Μοσκοβισί, είχε τονίσει πως ο προϋπολογισμός δεν είναι καλός για τους πολίτες, διότι αυξάνει το χρέος.

«Δεν δέχομαι την ιδέα ότι υπάρχει από τη μία πλευρά μια γραφειοκρατική Κομισιόν και από την άλλη ο προϋπολογισμός του λαού. Ένας προϋπολογισμός που αυξάνει το χρέος, είναι ένας προϋπολογισμός που δεν είναι καλός για τους πολίτες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Αυστηρό μήνυμα είχε στείλει και το ΔΝΤ δια του Πολ Τόμσεν, ο οποίος τόνισε πως η Ρώμη κάνει λάθος που θέτει ως στόχο μια αύξηση στο ονομαστικό και το διαρθρωτικό της δημοσιονομικό έλλειμμα τον επόμενο χρόνο παραβιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Συνεχίζουμε να προβλέπουμε σχετικά ισχυρή ανάπτυξη στην Ιταλία τον επόμενο χρόνο. Δεν είναι αυτή η εποχή για να χαλαρώσουμε τη δημοσιονομική πολιτική, είναι η εποχή για να έχουμε κάποια δημοσιονομική διαρθρωτική προσαρμογή»

«Μια δημοσιονομική χαλάρωση αυτού του μεγέθους… δεν είναι σωστή. Η αντίδραση της αγοράς υπήρξε αρκετά μη ευνοϊκή και αυτό αποτυπώνει το σημείο που αφορά τον δημοσιονομικό χώρο», δήλωσε ο Τόμσεν.


σχετικα αρθρα