ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρωταθλήτρια» σε φόρους και εισφορές η Ελλάδα

Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2018, 08:47 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2018, 11:20
«Πρωταθλήτρια» σε φόρους και εισφορές η Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Τα στοιχεία δείχνουν πως θα διατηρήσουμε τα πρωτεία και το 2019

Τη βαρύτερη έμμεση  φορολογία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη έχει η Ελλάδα και σύμφωνα με τις προβλέψεις και το 2019 θα διατηρηθεί στην πρώτη θέση.

Η πρωτιά της Ελλάδας αποκαλύπτεται από τα προσχέδια προϋπολογισμών που κατέθεσαν οι 19 χώρες-μέλη.

Για την τρέχουσα χρονιά, οι φόροι «στην παραγωγή και στις εισαγωγές» –μια κατηγορία που περιλαμβάνει από τον ΦΠΑ μέχρι τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης– θα φτάσουν να αντιστοιχούν στην Ελλάδα στο 17,3% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 19 χωρών-μελών.

Από τις προβλέψεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης  η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη θέση και το 2019 με ποσοστό 17%, με τη Γαλλία και την Κύπρο να είναι οι μοναδικές χώρες που βρίσκονται κοντά στην ελληνική επίδοση.

Ενώ η έμμεση φορολογία χαρακτηρίζεται γενικώς άδικη υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα στερείται φορολογικής Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η «Καθημερινή» είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφορά στην απόδοση της έμμεσης και της άμεσης φορολογίας.

Για το 2018, η διαφορά αυτή φτάνει στις 6,8 μονάδες. Δηλαδή, η έμμεση φορολογία επιβαρύνει τους πολίτες με φόρους που αντιστοιχούν στο 17,3% του ΑΕΠ και η άμεση φορολογία (φόροι στο εισόδημα και στην περιουσία όπου περιλαμβάνεται και ο ΕΝΦΙΑ) μόλις στο 10%.

Διαφορά 7,3 μονάδων του ΑΕΠ δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα-μέλος της Ευρωζώνης. Κοντά στην ελληνική «επίδοση» είναι μόνο η Κύπρος (με 6,9 ποσοστιαίες μονάδες), η Εσθονία (με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες) και η Λετονία επίσης με 6,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα δύο στατιστικά ευρήματα (πρωταθλητισμός στην έμμεση φορολογία και χαοτική διαφορά ανάμεσα στην έμμεση και στην άμεση, όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το… μέλλον) αποτυπώνουν και τις παθογένειες της φορολογικής πολιτικής στην Ελλάδα. Οι εξωφρενικοί φορολογικοί συντελεστές στην άμεση φορολογία, με την επιβάρυνση να φτάνει ακόμη και στο 55% του δηλωθέντος εισοδήματος χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, οδηγούν στην απόκρυψη των εισοδημάτων και στη «βύθιση» των εσόδων από την άμεση –και αναλογική– φορολογία, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται το «χάσμα» έμμεσης - άμεσης φορολογίας στη στατιστική.

Ψηλά η Ελλάδα και στις εισφορές

Τη συνολική εικόνα έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο και η στατιστική των ασφαλιστικών εισφορών.

Με συντελεστή 14,4% επί του ΑΕΠ για το άθροισμα εισφορών εργοδότη και εργαζομένου, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη 5άδα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για το 2018.

Μας ξεπερνούν η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Σλοβενία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο ποσοστό για την Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 12,4% για το 2018, με την Ελλάδα να είναι δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο.