ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δραστικά μέτρα» υπόσχεται η Ρώμη αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι στον προϋπολογισμό

Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2018, 16:14 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2018, 16:29
«Δραστικά μέτρα» υπόσχεται η Ρώμη αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι στον προϋπολογισμό
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Κόντε: «Δεν είμαστε μια παρέα ψευτοπαλικαράδων»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Να γεφυρώσει - στην εκπνοή - το χάσμα με την Κομισιόν επιχειρεί μέσω επιστολής της προς την ΕΕ η ιταλική κυβέρνηση αφήνοντας παράθυρο σε «δραστικά μέτρα», αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό, δεσμεύθηκε όμως να τηρήσει κατά γράμμα τους στόχους που έχει θέσει, χωρίς να βαθύνει περαιτέρω το έλλειμμα ή το χρέος, με επιστολή που έστειλε στις Βρυξέλλες.

Επαναβεβαίωσε εξάλλου την προσήλωσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» η Ιταλία να τις εγκαταλείψει.

Ο συνασπισμός που αποτελείται από τη Λέγκα (άκρα δεξιά) και το Κίνημα 5 Αστέρια (M5S, αντισυστημικό) προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019, έναντι 0,8% που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση, 2,1% το 2020 (έναντι 0) και 1,8% το 2021.

Η Ρώμη δεσμεύθηκε επίσης να μειώσει το δημόσιο χρέος, από περίπου 131% του ΑΕΠ τώρα, στο 126,5% το 2021.

Σε μια τετρασέλιδη επιστολή η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως γνωρίζει πως αυτός ο προϋπολογισμός «δεν συνάδει με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

«Ήταν μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση υπό το φως της καθυστέρησης στην ανάκτηση του επιπέδου όπου βρισκόταν το ΑΕΠ πριν από την κρίση και των δραματικών οικονομικών συνθηκών στις οποίες βρίσκονται τα πιο φτωχά στρώματα της ιταλικής κοινωνίας», αναφέρει η κυβέρνηση στην επιστολή.

Όμως, «αν οι σχέσεις χρέους/ΑΕΠ και ελλείμματος/ΑΕΠ δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επέμβει υιοθετώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου οι στόχοι που έχουν δηλωθεί να τηρηθούν αυστηρά», προσθέτει.

«Ο αριθμός 2,4% είναι για εμάς μια οροφή την οποία δεσμευόμαστε επίσημα να τηρήσουμε (...) Είναι πιθανόν να μην τη φθάσουμε, αλλά είναι βέβαιο πως δεν θα την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε μια συνάντηση με ανταποκριτές ξένου Τύπου στη Ρώμη.

«Δεν είμαστε μια παρέα ψευτοπαλικαράδων. Αν υιοθετούσαμε έναν διαφορετικό δημοσιονομικό νόμο, θα μπαίναμε σε ύφεση», υπογράμμισε ο Κόντε.

Όμως, «θέλουμε να έχουμε διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας, έναν εποικοδομητικό διάλογο», είπε ακόμη.

«Ακούστε με καλά: για την Ιταλία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση Italexit, να βγούμε από την Ευρώπη ή από την ευρωζώνη», είπε ο Κόντε.

Γύρω στις 15:05 ώρα Ελλάδας, το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωνε άνοδο 0,45%. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχωρούσαν στις 297 μονάδες έναντι 313 το βράδυ της Παρασκευής (19/10).

Αύριο αποφασίζει η ΕΕ

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει και θα αποφασίσει αύριο τα επόμενα βήματα στη διαδικασία για την αξιολόγηση του προσχεδίου του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Αύριο η Κομισιόν θα συζητήσει τη διαδικασία και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

Βερολίνο προς Ρώμη: Πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα ότι η Ιταλία με το υψηλό επίπεδο χρέους της πρέπει να είναι πιο προσεκτική όταν αναλαμβάνει νέο χρέος, προσθέτοντας ότι τώρα εναπόκειται στους Ιταλούς πολιτικούς να επιλύσουν τη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό.

«Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά απλό: κάποιος με πολύ χρέος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν αναλαμβάνει νέο χρέος σε σχέση με κάποιον που έχει μικρό χρέος», δήλωσε ο Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Ευρώπη, κληθείς από παρευρισκόμενο να σχολιάσει την Ιταλία.

«Όταν έχεις ένα επίπεδο χρέος στο 130% του ΑΕΠ, όπως είναι η περίπτωση της Ιταλίας, τότε πρέπει απλά να είσαι πιο προσεκτικός», δήλωσε ο Σολτς.