current views are: 5

25 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση10:42

ΤΑΙΠΕΔ: Στη Βουλή ο φάκελος για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Εξηγήσεις για το αρχικό τίμημα.

Δημοσίευση 10:42’

Εξηγήσεις για το αρχικό τίμημα.

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο φάκελος με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ), ο οποίος έχει υποβληθεί από τις 4 Οκτωβρίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο στον νόμο προσυμβατικό έλεγχο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί επίσημα προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp). Προκειμένου, το τίμημα να καταγραφεί στην τρέχουσα χρήση.

Αυτό αναφέρουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, εξηγώντας παράλληλα το πώς το τελικό τίμημα ανήλθε σε 1,115 δισ. ευρώ (1,382 δισ. ευρώ με ΦΠΑ) από το αρχικό τίμημα των 483,87 εκατ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). ευρώ. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η πολυπλοκότητα της συναλλαγής (παράταση υφιστάμενης σύμβασης 1995), τα ποικίλα εγκριτικά στάδια που προηγήθηκαν κ.λπ., μετέφεραν την ολοκλήρωση του ελέγχου του σχετικού φακέλου σχεδόν δύο χρόνια μετά (από τον Μάρτιο 2016 στο 2018).

Οι επικρατούσες στην οικονομία και γενικά στη χώρα, με το ξεκίνημα του 2018, νέες ευεργετικές συνθήκες, επέτρεψαν στο ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να εκκινήσει διαβούλευση με τη DG Comp, με βάση αναφοράς για τα οικονομικά δεδομένα το 2017 και όχι το 2015 που ήταν βάση αναφοράς στην αρχική σύμβαση. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις στη βάση των σημαντικά βελτιωμένων προοπτικών της επιβατικής κίνησης του ΔΑΑ, του προσδοκώμενου εσόδου τόσο από παρεχόμενες πτητικές υπηρεσίες όσο από υπηρεσίες duty free, εστίασης και άλλες εμπορικές δραστηριότητες, της δυνατότητας άντλησης δανεισμού για μακρό χρονικό διάστημα με ικανοποιητικό κόστος χρήματος και της σημαντικής βελτίωσης του κινδύνου της αγοράς /cost of equity, το ΤΑΙΠΕΔ πέτυχε την αύξηση του τιμήματος κατά 782 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο εφέτος η DGComp έκρινε ότι στη βάση των προσκομισθέντων από το ΤΑΙΠΕΔ και το Δημόσιο στοιχείων, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης δεν ενέχει παράνομη κρατική ενίσχυση. Παράλληλα, ο ΔΑΑ ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής διαφοροποιημένης οικονομικής προσφοράς, που τελικώς ανήλθε στο ποσό του 1,115 δισ. ευρώ και την οποία το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ


σχετικα αρθρα