current views are: 7

8 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση13:34

Τόμσεν: Αναγκαία η περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου, αλλά…

Τα θέματα αυτά είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων

Δημοσίευση 13:34’

Τα θέματα αυτά είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων

Τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ ως προς την «αναγκαιότητα» εφαρμογής των ψηφισμένων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο επανέλαβε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πουλ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο υπενθύμισε πως τα εν λόγω ζητήματα αποτελούν θέμα συζήτησης μεταξύ της Ελλάδας και Ευρωπαίων.

Ειδικότερα, ο κ. Τόμσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη για την παρουσίαση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την Ευρώπη, υποστήριξε πως «τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες» και πως ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να διατίθεται αντιθέτως για την υλοποίηση μέτρων που θα ωθούν την ανάπτυξη.

Πάντως, ο τεχνοκράτης του Ταμείου διασαφήνισε και αυτός με τη σειρά του ότι το ΔΝΤ δεν έχει πια σχέση προγράμματος με την Ελλάδα και άρα δεν βρίσκεται σε διάλογο για τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, εξετάζοντας αντιθέτως την πιο μακροπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Άρα, όπως είπε, οι διαβουλεύσεις για τα παραπάνω ζητήματα αφορούν την Ευρωζώνη και την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα,  επεσήμανε ότι είναι αντιμέτωπο με μακροπρόθεσμες προκλήσεις που πηγάζουν από μακροχρόνια προβλήματα, όπως το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

►Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Κόψτε συντάξεις και αφορολόγητο για να βρείτε χώρο για άλλες ελαφρύνσεις

σχετικα αρθρα