current views are: 8

20 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση16:15

Reuters: Κίνδυνος να χαθεί η πρώτη δόση από την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ

Χουλιαράκης: Μέχρι της 31 Δεκεμβρίου η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας

Δημοσίευση 16:15’

Χουλιαράκης: Μέχρι της 31 Δεκεμβρίου η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας

Μπορεί η κυβέρνηση να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα ότι «όλα βαίνουν καλώς στη μεταμνημονιακή εποχή», μπορεί οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να μη φείδονται καλών λόγων για τις αποδώσεις της οικονομίας, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ευοίωνα όσο παρουσιάζονται.

Και αυτό γιατί, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα μας να χάσει την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων ύψους 600 εκατ. ευρώ λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση μεταμνημονιακών δεσμεύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνται από την ΕΚΤ έχουν συνδεθεί με την υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας σε μία σειρά από τομείς πολιτικής όπως οι αποκρατικοποιήσεις. Βάσει της συμφωνίας του Eurogroup, αυτά θα επιστρέφονται σε εξαμηνιαία βάση, υπό την αίρεση της θετικής αξιολόγησης από την τρόικα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ΕΚΤ διακρατεί ελληνικά ομόλογα ύψους 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. επρόκειτο να επιστραφούν στη χώρα μας τον προσεχή Δεκέμβρη. «Η Κομισιόν στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα περιλαμβάνει αρνητικές αναφορές για τις επιδόσεις της χώρας σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως οι αποκρατικοποιήσεις», ανέφερε μια πηγή στο Reuters και συνέχισε:

«Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την πρώτη πληρωμή των ANFA’s και των SMP’s για μερικούς μήνες».

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε πως «η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων (…) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου».

«Είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου», συνέχισε ο κ. Χουλιαράκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσιεύονται ανά τρίμηνο.


σχετικα αρθρα