ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κερδισμένοι και χαμένοι από τη μη περικοπή των συντάξεων

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 21 Νοεμβρίου 2018, 10:25 / Ανανεώθηκε 24 Νοεμβρίου 2018, 17:02
Οι κερδισμένοι και χαμένοι από τη μη περικοπή των συντάξεων
Facebook Twitter Whatsapp

Κατατίθεται σήμερα το σχέδιο του προϋπολογισμού

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, γιατί μετριέται σε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους ενόψει των εκλογών, έχει αναχθεί για την Κυβέρνηση η υπόθεση της περικοπής, από τις αρχές του νέου χρόνου, 1 εκατομμυρίου περίπου συντάξεων σε ποσοστό έως και 18%. Πρόκειται για συντάξεις (κυρίως άνω των 1.000 ευρώ το μήνα) που επρόκειτο να περικοπούν, μετά από τον επανυπολογισμό τους με το νόμο Κατρούγκαλου. Κι αυτό γιατί προέκυψε θετική «προσωπική διαφορά» δηλαδή πλεονάζον ποσό και άρα υψηλότερη σύνταξη από αυτή που έπρεπε να λαμβάνουν σήμερα με βάση τις εισφορές που κατέβαλαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, την ηλικία συνταξιοδότησης κ.λ.π. 

Εάν το προνομοθετημένο μέτρο των περικοπών στους παραπάνω συνταξιούχους ακυρωθεί για το 2019 αυτό συνεπάγεται αυτόματα ότι "παγώνουν" ισόποσα αντίμετρα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν αποφασιστεί το 2017 με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά. 

 

Μετά την προοπτική αυτή, η Κυβέρνηση σκοπεύει, και εφόσον το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 ξεπεράσει το 4% να προχωρήσει σε μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα περίπου 900 εκατ. ευρώ (κοινωνικό μέρισμα κλπ) τα οποία όμως θα είναι περιορισμένα και θα αφορούν επίσης περιορισμένο αριθμό δικαιούχων. Κι αυτό γιατί δεν θα μπουν στο κρατικό κουμπάρα περίπου 2 δισ. ευρώ που θα προέκυπταν από την περικοπή των 1 εκατ. συντάξεων και θα αναδιανέμονταν, όπως προέβλεπε και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, υπό τη μορφή των αντίμετρων, σε περισσότερες αδύναμες κοινωνικές ομάδες με την καταβολή υψηλότερων ποσών ως οικονομικές ενισχύσεις.

Τι προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού 

Είναι το σενάριο που επιδιώκει και πρεσβεύει η Κυβέρνηση και το οποίο,όπως θα αναφέρεται και στο σχέδιο του Προϋπολογισμού του κράτους που θα κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει τη μη περικοπή των συντάξεων στο 1 εκατομμύριο των συνταξιούχων (1/3 περίπου επί του συνόλου των συνταξιούχων), το οποίο όμως οδηγεί ,λόγω της απώλειας σημαντικών εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ, στη συρρίκνωση κατά 1 δισ. ευρώ των διαθεσίμων για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής έναντι των 2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα... Με το σενάριο αυτό, εφόσον εγκριθεί τελικώς από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ευνοούνται 1 εκατ. συνταξιούχοι που θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν σχετικά υψηλές συντάξεις, ενώ από την άλλη περιορίζονται αισθητά τα οικονομικά βοηθήματα σε ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα θα δοθούν από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2018 μόλις 900 εκατ. ευρώ. Λόγω του περιορισμένου ποσού χρημάτων (0.5% του ΑΕΠ)..

* Περικόπτεται το κονδύλι για το επίδομα στέγασης και επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων.. Θα είναι τελικώς 400 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά 300.000 νοικοκυριά με χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το αρχικό κονδύλι που είχε ψηφιστεί όριζε κονδύλι  600 εκατομμυρίων ευρώ σε 600.000 δικαιούχα νοικοκυριά.

* Ακυρώνεται το ψηφισμένο μέτρο της μείωσης της συμμετοχής (από 25% στο 10%)στα φάρμακα όλων των συνταξιούχων κάτω 700 ευρώ το μήνα...

* Δεν θα ισχύσει άμεσα η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή των κερδών από ποσοστό 29% σήμερα  σταδιακά σε 26%

* Περιορίζεται κατά 10% η μείωση του ΕΝΦΙΑ μόνο για 1,2 εκατομμύρια μικροιδιοκτήτες ακινήτων που ήδη πληρώνουν χαμηλό ΕΝΦΙΑ και θα κερδίσουν μόλις μερικά ακόμη ευρώ.Εκτός μείωσης ΕΝΦΙΑ η μεσαία τάξη των ακινήτων...

* Αναμένεται περικοπή στην προαναγγελθείσα επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις για εργαζόμενους νέους κάτω των 25 ετών ως εξισορρόπηση  στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ μικτά το μήνα.