current views are: 3

21 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση15:58

Επιφυλάξεις Κομισιόν για τον βασικό και υποκατώτατο μισθό

Αμφιβολίες για το αν η κατάργηση του υποκατώτατου θα φέρει αποτελέσματα

Δημοσίευση 15:58’

Αμφιβολίες για το αν η κατάργηση του υποκατώτατου θα φέρει αποτελέσματα

Επισημάνσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό περιλαμβάνει η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ειδικά για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η Κομισιόν εκφράζει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της κατάργησής του ως προς τη μείωση της ανεργίας των νέων.

Για την αύξηση του βασικού μισθού, η έκθεση (διαθέσιμη εδώ) επισημαίνει ότι «προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα και να διατηρηθεί σε πτωτική τροχιά η ανεργία, η αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει στη βάση ενδελεχούς ανάλυσης της κατάστασης της υποκείμενης αγοράς εργασίας και της οικονομίας».

Κι τονίζει πως έχει «κρίσιμη σημασία» να ληφθούν αποφάσεις έπειτα από γνήσια συνεννόηση με τους κοινωνικούς φορείς».

Η ΓΣΕΕ, ωστόσο, έχει αποφασίσει να απόσχει από τη σχετική διαβούλευση υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις τη για το θέμα.

Πιο φανερές είναι οι ανησυχίες της Κομισιόν σε σχέση με την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού, για εργαζομένους κάτω των 25 ετών.

«Η Επιτροπή θεωρεί πως η τελική απόφαση για το θέμα πρέπει να ληφθεί μόνο εφόσον ολοκληρωθεί μια πλήρης ανάλυση επιπτώσεων που δείχνει ότι οι δυνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές απασχόλησης των νέων είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι η ανεργία μεταξύ των νέων παραμένει υψηλή και το μερίδιο των νέων που εργάζονται με τον ελάχιστο μισθό επίσης δείχνει μεγάλο, στο 41% το 2017».

Διαβάστε επίσης: ►Προϋπολογισμός 2019: Ανάπτυξη 2,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% και παροχές 910 εκατ. ευρώ

σχετικα αρθρα