ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρέσκα» δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ ρίχνουν στην αγορά οι τράπεζες

του Θάνου Πασχάλη - Δημοσίευση 10 Δεκεμβρίου 2018, 05:01 / Ανανεώθηκε 10 Δεκεμβρίου 2018, 05:48
«Φρέσκα» δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ ρίχνουν στην αγορά οι τράπεζες
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Ποιοί κλάδοι θα στηριχθούν με νέες χορηγήσεις το 2019

Τη στρόφιγγα της ρευστότητας, μέσω της χορήγησης το 2019 νέων δανείων συνολικού  ύψους 10 δις ευρώ, σκοπεύουν να ανοίξουν  οι τέσσερις συστημικές τράπεζες  ενισχύοντας   με τονωτικές ενέσεις χρηματοδότησης   αρκετές ,υγιείς κατά τα άλλα,επιχειρήσεις που ωστόσο έχουν άμεση ανάγκη "φρέσκων" κεφαλαίων .Πρόκειται για ένα δύσκολο και παράτολμο εγχείρημα  ,που αποσκοπεί στην τόνωση της  πραγματικής οικονομίας και την αναζωογόνηση της αγοράς,παρότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν διανύουν τελευταία την καλύτερη περίοδό τους ,γιατί εκτός της κατάρρευσης,τους τελευταίους μήνες του 2018, της χρηματιστηριακής τους αξίας, έχουν να αντιμετωπίσουν από την άλλη και τον τεράστιο όγκο των ανεξόφλητων  δανείων(89 δις ευρώ) αλλά και αναιμικές εισροές καταθέσεων..

Τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν ότι οι τράπεζες είναι πλέον υποχρεωμένες  να κάνουν το μεγάλο βήμα καθώς εκτός των άλλων τα έσοδά τους από τόκους παλαιών δανείων είναι ισχνά."Αυτή τη φορά ωστόσο,έλεγαν στο Νewpost, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί καθώς κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ξαναβρεί μπροστά  του  και νέα «κόκκινα» δάνεια. Εξ αυτού του λόγου οι βασικές  επιλογές χρηματοδότησης θα στραφούν κυρίως  σε βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις,με εξαγωγικό και καινοτόμο χαρακτήρα,με ενήμερο δανεισμό και υποβολή business plans "

Πάντως ακόμη και σήμερα οι τράπεζες ,παρά τα όσα λέγονται ,είναι ανοιχτές σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων η πελατών ωστόσο η ζήτηση είναι περιορισμένη. Κι αυτό είτε  εξ αιτίας των αυστηρών όρων  δανειοδότησης ,είτε εξαιτίας του "ακριβού" χρήματος σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις ξένων τραπεζών.

Οι κλάδοι που θα έχουν προτεραιότητα

- Τουρισμός

Ο τουριστικός κλάδος είναι ιδιαίτερα υποσχόμενος κλάδος λόγω  της τουριστικής έκρηξης και ήδη αρκετοί επιχειρηματίες σκοπεύουν να υποβάλλουν για τραπεζική χρηματοδότηση   νέα σχέδια ανέγερσης μικρών και μεγάλων ξενοδοχείων..

- Ενέργεια

Στον κλάδο της ενέργειας (ηλιακά πάνελ ,αιολικά πάρκα κλπ ) βρίσκονται στα σκαριά αρκετά προγράμματα εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αρκετά από τα προγράμματα η τραπεζική χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη ,αρκεί οι επενδύσεις να μην  "κολλήσουν" από δικαστικές αποφάσεις η από διοικητικές καθυστερήσεις του δημοσίου.

- Εξαγωγικές επιχειρήσεις

Πρόκειται για τον κλάδο εξαγωγικών επιχειρήσεων  που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο φόρτε του ,με συνεχείς αυξήσεις στο ενεργητικό του,κατακτώντας ολοένα και περισσότερες διεθνείς αγορές και μάλιστα με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Ο κλάδος αυτός οι τράπεζες επιθυμούν να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο χρηματοδότησης.