ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα;

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2017, 10:37 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2017, 14:00
Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα;
Facebook Twitter Whatsapp

Παρασκευή και 13. Γρουσούζικη μέρα για τους προληπτικούς ανά τον κόσμο. Οι μύθοι που συνδέονται με τη μέρα αυτή

Παρασκευή και 13. Γρουσούζικη μέρα για τους προληπτικούς ανά τον κόσμο. Όταν η 13η μέρα ενός μήνα συμπίπτει με την Παρασκευή τότε η μέρα θεωρείται κακότυχη. Η πρόληψη αυτή αφορά κυρίως Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου αν και παρόμοιες υπάρχουν και σε άλλες παραδόσεις πχ στην Ελλάδα και την Ισπανία όπου γρουσούζικη μέρα θεωρείται η Τρίτη και 13

Όπως αναφέρει η Wikipedia πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή, αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία «Παρασκευή και 13» έγινε πιθανότατα στις αρχές του 19ου αιώνα.

 Ακόμη και στην Πληροφορική υπάρχει ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.

Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα;

Σε ότι αφορά την προέλευση της δεισιδαιμονίας υπάρχουν πολλές δημοφιλείς ιστορίες:

1) Για παράδειγμα, ο Μυστικός Δείπνος με ιστορίες ότι ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη την ημέρα Παρασκευή

2) Επίσης, η Εύα προσέφερε το μήλο στον Αδάμ κατά ημέρα Παρασκευή (η πεποίθηση ότι ήταν ένα μήλο πιθανότατα προέρχεται από την ομοιότητα της Λατινικής λέξεις malus = «κακό» και malum = «μήλο»)

Ο μύθος των Ναϊτών και η Παρασκευή και 13

Ήταν Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307, όταν με διαταγή του βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππος Δ’ του Ωραίου οι άνδρες του συνέλαβαν εκατοντάδες Ναΐτες Ιππότες και τους παρέδωσαν στην Ιερά Εξέταση. 

Εκεί θα βασανίζονταν προκειμένου να ομολογήσουν αιρετικές πράξεις και να εκτελεστούν. Αυτό ήταν και το τέλος του θρυλικού τάγματος, που ξεκίνησε από μια ομάδα εννέα Γάλλων ευγενών και έφτασε να αποκτήσει τόση δύναμη και πλούτο, ώστε να θεωρηθεί επικίνδυνο από τους βασιλιάδες της Ευρώπης.

Οι πρώτοι Ναΐτες είχαν προσφερθεί να προστατεύσουν τους προσκυνητές που συνέρρεαν στην Ιερουσαλήμ μετά από την κατάληψή της από τους Σταυροφόρους το 1099.