ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Τρεις αστεροειδείς κατευθύνονται κοντά στην τροχιά της Γης

Δημοσίευση 19 Νοεμβρίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2019, 14:03
Τρεις αστεροειδείς κατευθύνονται κοντά στην τροχιά της Γης
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν υπάρχει καμία απειλή πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας

 

Η NASA έχει εντοπίσει και παρακολουθεί τρεις μικρούς αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στην τροχιά της Γης (near-Earth objects NEOs), τα τα οποία αναμένονται να περάσουν σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας, την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου.

Ο πρώτος είναι ο αστεροειδής 019 UK6, με διάμετρο από 48 έως 110 μέτρα και ο οποίος θα περάσει «κοντά» από τη Γη στις 6.20 π.μ. GMT.

Ο 019 UK6 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Οκτωβρίου και έκτοτε οι επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία του.

ΤΟι δύο άλλοι αστεροειδείς εντοπίστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο:

Ο 2019 WF εντοπίστηκε την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου. Υπολογίζεται ότι έχει διάμετρο 24 μέτρα και το κοντινότερο σημείο που θα βρεθεί από τη Γη, θα απέχει  περίπου όσο η  διπλάσια απόσταση Γης – Σελήνης.

Ο τρίτος αστεροειδής ονομάζεται  2019 WE, εντοπίστηκε και αυτός  στις 17 Νοεμβρίου καιθα πετάξει σε απόσταση περίπου 1,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Σύμφωνα με το Κέντρο NEOS της NASA, οι τρεις αστεροειδής «θα προσεγγίσουν τη Γη»  αλλά δεν υπάρχει καμία απειλή πρόσκρουσης με τον πλανήτη μας.

 

Η καταστροφική πρόσκρουση ενός τεράστιου διαστημικού βράχου με τη Γη, αν και αποτελεί απομακρυσμένο σενάριο προς το παρόν, αντιμετωπίζεται διεθνώς ως μια υπαρκτή απειλή για την ανθρωπότητα, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεγάλοι αστεροειδείς έχουν πέσει στη Γη πολλές φορές στο παρελθόν σκορπίζοντας την καταστροφή, αφανίζοντας τους δεινόσαυρους, ή αλλάζοντας το κλίμα.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πάντως σχεδόν σίγουρο ότι ένας μεγάλος αστεροειδής θα πέσει ξανά στη Γη, ωστόσο δεν είναι ακόμη σίγουρο πότε θα κτυπήσει και σε ποιες περιοχές. 

Προς τον σκοπό αυτό, η NASA ετοιμάζει την πρώτη αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test), η οποία μοιάζει να έχει εμπνευστεί από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Το 2022 ένα διαστημόπλοιο της NASA θα χτυπήσει έναν μικρό αστεροειδή, 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας αλλαγή στην τροχιά του, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστεί η τεχνική αυτή προκειμένου η ανθρωπότητα να είναι προετοιμασμένη στην περίπτωση που σημάνει κόκκινος συναγερμός.

Το τεστ αυτό θα αποτελεί την πρώτη επίδειξη της τεχνικής που ονομάζεται κινητική πρόσκρουση για να αλλάξει η κίνηση ενός αστεροειδή στο διάστημα.