ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Αυστραλός κεραμίστας σώθηκε από τη μανία της φωτιάς κρυμμένος στο καμίνι του

Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 3 Φεβρουαρίου 2020, 16:01
Αυστραλός κεραμίστας σώθηκε από τη μανία της φωτιάς κρυμμένος στο καμίνι του
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Steve Harrison, καλλιτέχνης κεραμοποιός από τη Νέα Νότια Ουαλία, την πολιτεία της Αυστραλίας που πλήγηκε περισσότερο από τις πυρκαγιές, κατέφυγε σε αυτή τη λύση όταν διαπίστωσε πως δεν του είχε μείνει πλέον κανένας δρόμος διαφυγής

Για τον Steve Harrison, καλλιτέχνη κεραμίστα, το σπίτι – εργαστήριο όπου ζούσε με τη γυναίκα του τα τελευταία 45 χρόνια ήταν το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο και το καταφύγιό του. Σε μικρή απόσταση από το χωρίο Μπάλμοραλ στη Νέα Νότια Ουαλία, του παρείχε τον απαραίτητο χώρο για να εξασκεί την τέχνη και να νιώθει την ικανοποίηση ότι είναι αυτάρκης. Για λόγους αυτάρκειας τοποθέτησε ηλιακά πάνελ για φως και θερμότητα και έφτιαξε έναν υποδειγματικό κήπο για να προμηθεύονται τα απαραίτητα για το τραπέζι τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Steve άργησε να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει το σπίτι του, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών. Έδιωξε τη γυναίκα του και έμεινε πίσω για να σώσει ό,τι ήταν δυνατό από την λαίλαπα.

Όμως, όταν έφτασε η στιγμή να εγκαταλείψει και εκείνος το σπίτι, στις 21 Δεκεμβρίου, διαπίστωσε ότι ο μοναδικός δρόμος διαφυγής είχε παραδοθεί στις φλόγες και η μόνη λύση που είχε ήταν να αναζητήσει καταφύγιο στο κτήμα του.

Για καλή του τύχη, ο κεραμίστας είχε προνοήσει να κατασκευάσει ένα αυτοσχέδιο καμίνι  από κεραμικές ίνες που αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Εκεί κατέφυγε μαζί με το λάπτοπ του, μια κουβέρτα πυροπροστασίας και νερό. Το καμίνι, το οποίο έχει την ιδιότητα να κρατάει τη θερμοκρασία έξω –ή μέσα- ήταν αυτό που τον προστάτευσε από την φωτιά.

«Έμεινα εκεί για μισή ώρα, μέχρι να περάσει η θύελλα της φωτιάς. Τα πάντα ήταν κοκκινο-πορτοκαλί. Ήταν τεράστια και ήμουν τρομοκρατημένος.

Όταν βγήκε από την τρύπα του, ο κεραμίστας διαπίστωσε ότι το σπίτι του στέκονταν ακόμα, όμως το εργαστήριό του, ο χώρος όπου φύλαγε τα έργα του και μια ξύλινη παράγκα είχαν γίνει στάχτη.

Όπως έγινε γνωστό, στάχτη έγιναν και τα περισσότερα σπίτια του χωριού.

Τώρα, ο καλλιτέχνης αναζητεί χρηματοδότηση για να ξαναχτίσει ό,τι καταστράφηκε. Μόνο που αυτή τη φορά θα χρησιμοποιήσει αποκλειστικά μέταλλο για την κατασκευή. «Η επόμενη φωτιά θα είναι ακόμα χειρότερη. Γι΄ αυτό πρέπει να αρχίσω να προετοιμάζομαι από τώρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι φωτογραφίες είναι του καλλιτέχνη.