ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Θέαμα που κόβει την ανάσα: Γιγάντιο παγόβουνο ύψους 45 μέτρων στον Καναδά!

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2017, 11:00 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2017, 11:41
Facebook Twitter Whatsapp

Το θέαμα κόβει την ανάσα: τεράστιοι όγκοι πάγου, που ακολουθούν, όπως κάθε χρόνο, την πορεία τους προς τον Νότο, περνούν από τις ακτές του Καναδά στην επαρχία Νέας Γης και Λαμπραντόρ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τεράστιοι όγκοι πάγου, που ακολουθούν, όπως κάθε χρόνο, την πορεία τους προς τον Νότο, περνούν από τις ακτές του Καναδά στην επαρχία Νέας Γης και Λαμπραντόρ.

Φέτος, όμως, το γνωστό και ως Στενό των παγόβουνων έχει έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό «επισκέπτη».

Ένα παγόβουνο ύψους 45 μέτρων, μεγαλύτερο από εκείνο που βύθισε τον «Τιτανικό», το οποίο έχει «κολλήσει» σε αβαθή νερά και δεν μπορεί να συνεχίσει τη διαδρομή του.

Δεν είναι όμως το μοναδικό. Λίγο η υπερθέρμανση του πλανήτη, λίγο οι ασυνήθιστα ισχυροί άνεμοι που πνέουν στις παγωμένες βόρειες θάλασσες και το Στενό των Παγόβουνων έχει μετατραπεί σε πέρασμα... υψηλής κυκλοφορίας.

Η εποχή των παγόβουνων για τον Καναδά ξεκινά συνήθως τον Μάιο και συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πέρυσι, σε αυτό το διάστημα εθεάθησαν 687 παγόβουνα, ωστόσο φέτος η «σεζόν» άνοιξε νωρίτερα.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου έχουν μετρηθεί ήδη 648 να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις καναδικές ακτές, ενώ άλλοι έξι παγωμένοι γίγαντες βρίσκονται καθ' οδόν.

Στην ευρύτερη περιοχή υπό φυσιολογικές συνθήκες «κυκλοφορούν» 80 μικρότερα ή μεγαλύτερα κομμάτια πάγου, όμως τώρα έχουν εντοπιστεί 481.