ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Δεκατριάχρονος Γερμανός ανακάλυψε τον «θησαυρό» του Χάρολντ του Κυανόδοντα

Δημοσίευση 16 Απριλίου 2018, 15:22 / Ανανεώθηκε 16 Απριλίου 2018, 15:27
Δεκατριάχρονος Γερμανός ανακάλυψε τον «θησαυρό» του Χάρολντ του Κυανόδοντα
Facebook Twitter Whatsapp

Ένας ερασιτέχνης αρχαιολόγος και ο δεκατριάχρονος «βοηθός» του έπεσαν πάνω στον «θησαυρό» στη διάρκεια εξερεύνησης στο νησί Ρούγκεν χρησιμοποιώντας ανιχνευτές μετάλλου

Κοσμήματα, εργαλεία και ασημένια νομίσματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, από τον Ιανουάριο έως τώρα, στο βόρειο μέρος του νησιού Ρούγκεν. Ο «θησαυρός», όπως τον ονόμασαν οι επιστήμονες, φαίνεται πως ανήκε στον πασίγνωστο βασιλιά της Δανίας του 10ου αιώνα, Χάρολντ τον Κυανόδοντα (Harald Bluetooth), μια σχεδόν μυθική προσωπικότητα που ένωσε κάτω από το σκήπτρο του τη Δανία, τη βόρεια Γερμανία καθώς και μεγάλα μέρη της Σουηδίας και της Νορβηγίας και ασπάστηκε πρώτος τον Χριστιανισμό. Μάλιστα, τόση είναι η αίγλη που απολαμβάνει μέχρι σήμερα ο Χάρολντ, ώστε η τεχνολογία Bluetooth ονομάστηκε προς τιμή του.

Η ανακάλυψη του «θησαυρού» οφείλεται στις προσπάθειές ενός ερασιτέχνη αρχαιολόγου και του δεκατριάχρονου βοηθού του οι οποίοι εξερευνούσαν κάτι χωράφια στο βόρειο μέρος του νησιού με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλου. Το πρώτο αντικείμενο που βρήκαν νόμισαν ότι ήταν κάποιο κομμάτι πεταμένο αλουμίνιο μέχρι που, με μια δεύτερη ματιά, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ασημένιο νόμισμα.

 Οι δύο συνεργάτες ειδοποίησαν την αρχαιολογική υπηρεσία η οποία έπιασε αμέσως δουλειά.