ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Έφαγε πρόστιμο 915 ευρώ για τον σκύλο που χαιρετούσε ναζιστικά

Δημοσίευση 24 Απριλίου 2018, 17:52 / Ανανεώθηκε 24 Απριλίου 2018, 17:03
Έφαγε πρόστιμο 915 ευρώ για τον σκύλο που χαιρετούσε ναζιστικά
Facebook Twitter Whatsapp

«Το έκανα για να κάνω πλάκα την κοπέλα μου» λέει ο Mark Meechan, ο οποίος γύρισε σε video τον σκύλο της συντρόφου του να χαιρετάει ναζιστικά και το έριξε στο youTube όπου έκανε 3.000.000 views

Αποφασισμένος να προσβάλει την απόφαση του σερίφη εμφανίστηκε στην έξοδο του δικαστηρίου του Έρντρι στη Σκωτία ο Mark Meechan, vlogger και αυτοδίδακτος κωμικός, μετά από την καταδίκη του σε πρόστιμο 800 λιρών (915 ευρώ) για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους. Ο Meechan εμφανίστηκε χαμογελαστός και δικαιολόγησε την «πράξη» του ως ένα αστείο για να ενοχλήσει την κοπέλα του, στην οποία ανήκει ο Βούδας –αυτό είναι το όνομα του σκύλου που πρωταγωνιστούσε στο επιλήψιμο video το οποίο έγινε η αιτία για την δικαστική εμπλοκή.

Πώς ξεκίνησε το «κακό»;
Ο Mark Meechan, γνωστός στο διαδικτυακό κοινό του ως Count Dankula δημοσίευσε στο ίντερνετ ένα video με ήρωα το τρισχαριτωμένο παγκ της φίλης του Σούζαν Κέλι. Σε αυτό το σκυλί χαιρετούσε ναζιστικά κάθε φορά που ακούγονταν η φράση «στείλτε του Εβραίους στους θαλάμους αερίων». Το video είχε τρελό σουξέ - έκανε 3.000.000 views- όμως ένας από τους θεατές –το όνομά του κρατείται μυστικό για λόγους ασφάλειας- υπέβαλε μήνυση.

Το θέμα, όπως ήταν φυσικό δίχασε την κοινή γνώμη –διάσημοι κωμικοί όπως ο Ρίκι Ζερβέ,ο  Ντέιβιντ Μπαντίελ και ο Shappi Khorsandi τάχθηκαν με το μέρος του Meechan, ενώ περισσότερα από διακόσια άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για να τον χειροκροτήσουν. Μάλιστα, πολλοί επισήμαναν ότι η απόφαση του σερίφη δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο αφού απειλεί την ελευθερία της έκφρασης.  

Βέβαια ο Ντέιβιντ Μπαντίελ, εβραίος κωμικός, παρουσιαστής πολυάριθμων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών και συγγραφέας –στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του «Πρακτορείο γονιών: Διάλεξε τους τέλειους γονείς», «Ο Μάλκολμ μεταμορφώνεται και γνωρίζει την άγρια ζωή των ζώων» και «Το μαγικό χειριστήριο», όλα από τις εκδόσεις Κέδρος- , σε σχετικό άρθρο του στο λογοτεχνικό ένθετο των Times πρόσθεσε πως τελευταία έπεσε στην αντίληψή του μια δημοσίευση σε ιστοσελίδα της άκρα δεξιάς, τη Daily Stormer, η οποία συμβούλευε εκείνους που θέλουν να διασπείρουν νεοναζιστικές ιδέες να το κάνουν «ως αστείο».