current views are: 9

31 Μαΐου 2018
Δημοσίευση03:01

17 δισεκατομμύρια δολάρια στον βυθό της Καραϊβικής

Το διασημότερο ναυάγιο της ιστορίας εντοπίστηκε στα ανοιχτά της πόλης Καρθαγένα στην Κολομβία

Δημοσίευση 03:01’

Το διασημότερο ναυάγιο της ιστορίας εντοπίστηκε στα ανοιχτά της πόλης Καρθαγένα στην Κολομβία

Το ναυάγιο που όλοι αναζητούσαν εδώ και δεκαετίες τελικά εντοπίστηκε. Το San José, η ισπανική γαλέρα που μετέφερε τόνους από χρυσό, ασήμι και σμαράγδια από τα ορυχεία του Περού στην Ισπανία βυθίστηκε έξω από τις ακτές της Καρθαγένα το 1708 μετά από συμπλοκή με βρετανικά πολεμικά πλοία.

Το πλοίο που διέθετε 62 κανόνια και πλήρωμα 600 περίπου ανδρών είχε αναχωρήσει από άγνωστο λιμάνι χωρίς συνοδεία πολεμικών πλοίων για να παραδώσει το φορτίο του που ήταν εξαιρετικά πολύτιμο λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της ισπανικής διαδοχής.

Το San José εντοπίστηκε τον Νοέμβριο του 2015 σε μια γιγαντιαία επιχείρηση στην οποία συμμετείχε το The Woods Hole Oceanographic Institution, όμως η κολομβιανή κυβέρνηση επέμενε η είδηση να μην γίνει γνωστή.


Εικόνες από το ερευνητικό σκάφος

Κατά τους υπολογισμούς των ερευνητών οι οποίοι βεβαιώνουν ότι το φορτίο του πλοίου παραμένει άθικτο, το πλοίο κουβαλάει χρυσό, ασήμι και σμαράγδια συνολικής αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στις προθέσεις της κολομβιανής κυβέρνησης είναι η δημιουργία μουσείου και εργαστηρίου συντήρησης στην περιοχή, μια από τις πιο πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τον θησαυρό.

Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν ότι η προσπάθεια της Κολομβίας να ανασύρει το ναυάγιο και να οικειοποιηθεί το περιεχόμενο του πλοίου θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της Ισπανίας η οποία διεκδικεί και αυτή τον θησαυρό.


Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Samuel Scott, Action off Cartagena, 28 May 1708”


σχετικα αρθρα