ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Νίκησε τον καρκίνο και τώρα τον... εσωτερικό αποκεφαλισμό

από Επιμέλεια: Ειρήνη Βλασακάκη - Δημοσίευση 9 Αυγούστου 2018, 09:53 / Ανανεώθηκε 9 Αυγούστου 2018, 10:49
Νίκησε τον καρκίνο και τώρα τον... εσωτερικό αποκεφαλισμό
Facebook Twitter Whatsapp

Στον εσωτερικό αποκεφαλισμό οι σύνδεσμοι που ενώνουν το κρανίο με τη σπονδυλική στήλη αποκόπτονται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένας νεαρός που όταν ήταν έφηβος κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο στον εγκέφαλο, επέζησε ξανά από έναν συχνά θανατηφόρο τραυματισμό, τον εσωτερικό αποκεφαλισμό. Ο 22χρονος Brock Meister από το Πλίμουθ της Ιντιάνας, είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα τον Ιανουάριο, κατά το οποίο το αυτοκίνητό του γλίστρησε πάνω σε πάγο και αναποδογύρισε. Το κεφάλι του χτύπησε στο παρμπρίζ προκαλώντας εσωτερικό αποκεφαλισμό.

Στον εσωτερικό αποκεφαλισμό οι σύνδεσμοι που ενώνουν το κρανίο με τη σπονδυλική στήλη αποκόπτονται. Συνεπώς το κεφάλι κινείται ανεξέλεγκτα προκαλώντας βλάβες στο κατώτερο στέλεχος του εγκεφάλου, τη γέφυρα που συνδέει τον εγκέφαλο με τον νωτιαίο μυελό και ελέγχει ζωτικές λειτουργίες όπως καρδιοαναπνευστικές και αιμοδυναμικές, εξηγεί η Toba Niazi, νευροχειρουργός παιδιών στο Nicklaus Children’s Hospital στο Μαϊάμι.

Είναι σπάνιο για τους ιατρούς να συναντήσουν παρόμοια περιστατικά, κυρίως επειδή οι περισσότεροι πεθαίνουν ακαριαία ή στο δρόμο για το νοσοκομείο, αναφέρει το Beacon Health System, η μητρική επιχείρηση του νοσοκομείου όπου θεραπεύτηκε ο τυχερός νέος.

Ευτυχώς, ένας από τους φίλους του Meister τον ξάπλωσε αμέσως μετά το ατύχημα ώστε να μην προσπαθήσει να σηκωθεί. Όταν έφτασε το ασθενοφόρο, οι διασώστες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να τον σταθεροποιήσουν στο φορείο και να τον μεταφέρουν με ασφάλεια στο νοσοκομείο.

Μεταφέρθηκε στο Memorial Hospital of South Bend στην Ιντιάνα. Ήταν το δεύτερο περιστατικό με τον ίδιο τραυματισμό στα χρονικά του νοσοκομείου.

Ο Meister υπεβλήθη σε επέμβαση ώστε να του τοποθετήσουν κρανιακές πλάκες στερεωμένες με τις αντίστοιχες σπονδυλικές ράβδους και βίδες. Αργότερα ξεκίνησε θεραπεία αποκατάστασης και έπρεπε να φοράει κολάρο για αρκετούς μήνες μετά την επέμβαση. Τώρα ο Meister αντιμετωπίζει μικρά προβλήματα στην κίνηση του δεξιού χεριού και κάποιους πόνους στα κάτω άκρα, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη φυσικοθεραπεία.

«Θα πάρει αρκετό καιρό για να συνέλθει το σώμα, και αυτό θα είναι μια δύσκολη και οδυνηρή διαδικασία», σχολιάζει ο νευροχειρουργός του Beacon Medical Group που θεράπευσε τον Meister, Dr Kashif Shaikh. «Είναι όμως πολύ νέος, έχει καλή διάθεση, και φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα κάθε φορά που τον βλέπω.»

Η μητέρα του νεαρού, Jenna, είπε: «Είμαι σίγουρη πως ο Θεός ήταν μαζί του τη νύχτα του ατυχήματος και έσωσε τον γιο μου… είναι ένα θαύμα».

Πηγή: Live Science / Rachael Rettner