ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Μποξεράκι VS σλιπάκι: Τα σπερματοζωάρια... προτιμούν το πρώτο!

από Επιμέλεια: Ειρήνη Βλασακάκη - Δημοσίευση 9 Αυγούστου 2018, 12:44 / Ανανεώθηκε 9 Αυγούστου 2018, 15:01
Μποξεράκι VS σλιπάκι: Τα σπερματοζωάρια... προτιμούν το πρώτο!
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα έρευνα δείχνει ότι η επιλογή ανδρικού εσωρούχου δεν είναι πλέον μόνο θέμα άνεσης, αλλά και υγείας του ανδρικού σπέρματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου στο περιοδικό Human Reproduction, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 600 άντρες, όσοι φορούσαν μποξεράκια είχαν περισσότερα σπερματοζωάρια από αυτούς που φορούσαν πιο σφιχτά εσώρουχα, όπως κάποια σλιπ.

Συγκεκριμένα, όσοι φορούσαν μποξεράκια είχαν 25% υψηλότερες συγκεντρώσεις και 33% μεγαλύτερη κινητικότητα του σπέρματος σε μία μόνο εκσπερμάτωση. Τα αποτελέσματα αυτά δόθηκαν αφού οι ερευνητές υπολόγισαν άλλους παράγοντες που πιθανόν επηρεάζουν την υγεία του σπέρματος, όπως η παχυσαρκία, η άθληση, τα συχνά ζεστά μπάνια και το κάπνισμα.

Βέβαια, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι λιγότερα σπερματοζωάρια δεν σημαίνουν απαραίτητα και μείωση της γονιμότητας.

Επίσης, βρέθηκε ότι όσοι φορούσαν σφιχτά σλιπ είχαν υψηλότερα ποσοστά της θυλακιοτρόπου ορμόνης FSH, ορμόνης που διεγείρει την παραγωγή σπέρματος στους άντρες.

Όπως φαίνεται λοιπόν, οι άντρες που φορούν πιο σφιχτά εσώρουχα εμφανίζουν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και έτσι ο εγκέφαλος στέλνει σήμα για αύξηση της ορμόνης FSH ώστε να αντισταθμίσει την χαμηλή παραγωγή τους.

«Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων του άνδρα μπορεί να ποικίλλει δραματικά από βδομάδα σε βδομάδα», αναφέρει η Dr Sarah Vij, ουρολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ. Σχολίασε ότι πολλές έρευνες μελετούν περισσότερο τη γονιμότητα του ανδρικού σπέρματος παρά τα ποσοστά εγκυμοσύνης, επειδή είναι πιο εύκολες. Αν όμως μια έρευνα δείξει πως κάτι συνδέεται με τη μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων αυτό σημαίνει αυτόματα ότι επηρεάζει αρνητικά την εγκυμοσύνη;» σχολιάζει η Vij.

Τελικά οι άντρες πρέπει να αλλάξουν εσώρουχα; Ο Dr Michael Eisenberg, διευθυντής της αναπαραγωγικής ιατρικής στους άντρες στο Stanford University School of Medicine, υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. «Αυτό που συμβουλεύω γενικά τους ασθενείς μου είναι να φοράνε ό,τι εσώρουχο τους κάνει να νιώθουν άνετα. Αν όμως ζεσταίνονται ή νιώθουν πιεσμένοι, τότε προφανώς θα πρέπει να αλλάξουν.»

Είναι γνωστό ότι υψηλές θερμοκρασίες στους όρχεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή σπέρματος. Τα σφιχτά εσώρουχα μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή, αφού κρατούν τους όρχεις πιο κοντά στο σώμα.

Στην έρευνα, που θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει γίνει και σχετίζει τον τύπο του εσωρούχου με την ποιότητα του σπέρματος, συμμετείχαν 656 άντρες, η πλειοψηφία γύρω στα 30, που επισκέφτηκαν μαζί με τις γυναίκες συντρόφους τους το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για θεραπεία γονιμότητας, την περίοδο 2000-2017. Οι άντρες έδωσαν σπερματικό υγρό και αίμα και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το είδος του εσωρούχου που χρησιμοποιούσαν πιο συχνά. Όλοι είχαν κατά μέσο όρο φυσιολογικούς αριθμούς σπερματοζωαρίων, δηλαδή τουλάχιστον 15 εκατ. σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο του σπερματικού υγρού.

Πηγή: Live Science / Rachael Rettner