current views are: 16

9 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση20:05

Εκατοντάδες κροκόδειλοι απειλούν με αιματοχυσία τη Δυτική Όχθη

Τους έφερε επιχειρηματίας για εκμετάλλευση αλλά φαλίρισε και τώρα δεν ξέρουν τι να τους κάνουν

Δημοσίευση 20:05’

Τους έφερε επιχειρηματίας για εκμετάλλευση αλλά φαλίρισε και τώρα δεν ξέρουν τι να τους κάνουν

Σε τραγωδία κινδυνεύει να καταλήξει το φιλόδοξο σχέδιο του ισραηλινού επιχειρηματία Gadi Biton, ο οποίος αποπειράθηκε να δημιουργήσει εκτροφείο κροκόδειλων στην κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική  Όχθη της Παλαιστίνης. Τα ερπετά, τα οποία ζουν σε φυλασσόμενο χώρο, απειλούν να δραπετεύσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των ντόπιων και προκαλώντας παγκόσμιο διπλωματικό επεισόδιο –ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο αν λάβει κανείς τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων στην περιοχή.

Πώς άρχισε η ιστορία…
Τη δεκαετία του ’90 οι Ισραηλινοί έποικοι στον καταυλισμό Petzael
αποφάσισαν να εισάγουν τους κροκόδειλους στην περιοχή, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν τουριστικό αξιοθέατο. Όμως, οι συνεχείς εκρήξεις βίας στη Δυτική Όχθη οδήγησαν στο ναυάγιο του σχεδίου.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο επιχειρηματίας Gadi Biton ο οποίος ήλπιζε να εκμεταλλευτεί το δέρμα των κροκοδείλων. Όμως, το 2012, το Ισραήλ πέρασε νόμο με τον οποίο απαγορεύεται  η εκτροφή των ερπετών για το δέρμα και το κρέας του. Σχετικοί νόμοι ισχύουν σε πάρα πολλές χώρες αφού ο κροκόδειλος θεωρείται απειλούμενο είδος.

Ο νέος νόμος ανέτρεψε τα σχέδια του επιχειρηματία ο οποίος από τότε προσπαθεί να πουλήσει τους κροκόδειλους στο εξωτερικό χωρίς επιτυχία. Ένα από τα σχέδια του για την μετεγκατάσταση των ζώων στην Κύπρο απέτυχε και αυτό. Έτσι, αυτοί παραμένουν σε έναν περιφραγμένο χώρο γύρω από μια λιμνούλα δίπλα στις όχθες του Ιορδάνη.

Μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί δύο απόπειρες απόδρασης –στη μία περίπτωση εβδομήντα κροκόδειλοι συνελήφθησαν μετά από εναγώνια προσπάθεια τριών ημερών. Και, βέβαια, φοβούνται για τα χειρότερα…

Πόσο μάλλον που οι κροκόδειλοι αναπαράγονται –είναι ήδη μερικές εκατοντάδες-, το προσδόκιμο ζωής του φτάνει τα εβδομήντα χρόνια  και ο μόνος που ασχολείται μαζί τους είναι ένας εργάτης ο οποίος τους φέρνει τροφή κάθε οκτώ ημέρες.


σχετικα αρθρα