current views are: 8

16 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση16:33

Η ξηρασία αποκαλύπτει νέους αρχαιολογικούς χώρους στη Βρετανία

Μνημεία Νεολιθικής Περιόδου αρχίζουν να γίνονται ορατά χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες.

Δημοσίευση 16:33’

Μνημεία Νεολιθικής Περιόδου αρχίζουν να γίνονται ορατά χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες.

Το πιο ζεστό καλοκαίρι εδώ και δεκαετίες, αποκάλυψε καλλιέργειες σε όλη τη χώρα δείχνοντας έτσι κατοικήσιμες περιοχές από την Εποχή του Σιδήρου, των Ρωμαίων, ακόμα και μνημεία Νεολιθικής Περιόδου, αναφέρουν αρχαιολόγοι.

Οι καλλιέργειες αυτές γίνονται εμφανείς από τον αέρα καθώς το χωράφι ξεραίνεται λόγω ζέστης, κάνοντας τον καύσωνα του καλοκαιριού ιδανικό για τέτοιες αποκαλύψεις.

Καθώς το θερμόμετρο παραμένει ψηλά, αρχαιολόγοι του δημόσιου φορέα Historic England ψάχνουν για σημάδια που αποκαλύπτουν αρχαίες θαμμένες περιοχές, από το Γιόρκσαϊρ στα βόρεια ως την Κορνουάλη στα νοτιοδυτικά.

«Φέτος ανακαλύψαμε εκατοντάδες νέες περιοχές που χρονολογούνται περίπου πριν 6.000 χρόνια», αναφέρει ο Damian Grady, διευθυντής εναέριας αναγνώρισης στο Historic England. H ξηρασία δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να γίνουν ορατά τα σημάδια αυτά στις καλλιέργειες

«Κάθε καινούρια περιοχή είναι από μόνη της ενδιαφέρουσα, όμως το γεγονός ότι βρίσκουμε τόσες πολλές σε τέτοια έκταση, μας βοηθάει να καλύψουμε κενά στη γνώση μας αναφορικά με το πώς έζησαν, πώς καλλιεργούσαν και πώς διαχειρίζονταν τη γη στο παρελθόν», πρόσθεσε. 

Οι αρχαιολόγοι καταγράφουν τις περιοχές αυτές που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και προσπαθούν να τις προστατέψουν. Παρόλα αυτά, είναι στο χέρι των τοπικών αρχών και των αγροτών να αποφασίσουν τελικά τι θα γίνει.

«Ελπίζουμε να μας βοηθήσουν οι αγρότες ώστε να προστατέψουμε κάποιες από αυτές τις ιδιαίτερες περιοχές», καταλήγει ο Grady.

Πηγή: REUTERS / BBC


σχετικα αρθρα