ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ν.Κορέα: Το έριξαν στην πίτσα για να γλιτώσουν το στρατό

από Επιμέλεια: Μαρία Ψυλλάκη - Δημοσίευση 13 Σεπτεμβρίου 2018, 12:59 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2018, 11:24
Ν.Κορέα: Το έριξαν στην πίτσα για να γλιτώσουν το στρατό
Photo: Sgt. Christopher Dennis
Facebook Twitter Whatsapp

Δώδεκα μαθητές βρήκαν καινούριο τρόπο να αποφύγουν τη θητεία τους. Πως; Με το να παχύνουν!

Μαθητές στη Νότια Κορέα φέρονται να κατανάλωναν πέντε γεύματα υψηλής θερμιδικής αξίας τη μέρα, προκειμένου να μην περάσουν την σωματική εξέταση για στρατιωτική θητεία.

Λίγες είναι οι εξαιρέσεις των νέων ανδρών που καταφέρνουν να αποφύγουν την στρατολόγηση στη Νότια Κορέα. Τόσο, ώστε ακόμα και οι πιο διάσημοι μουσικοί της χώρας οφείλουν να διακόψουν την καριέρα τους και να λερώσουν τα χέρια τους.

Δώδεκα δυναμικοί μαθητές, όμως, φαίνεται πως βρήκαν ένα καινούριο τρόπο να αποφύγουν τη θητεία τους. Πως; Με το να παχύνουν!

Οι επίδοξοι τραγουδιστές, που παρέμειναν ανώνυμοι, έπεσαν με τα μούτρα στην πίτσα και τα μπέργκερ, κάταναλώνοντας πέντε γεύματα τη μέρα, σε μια απόπειρα να αυξήσουν το βάρος τους και τελικά να μην περάσουν την σωματική εξέταση του στρατού. Αντάλλασσαν συμβουλές σε εφαρμογές τσατ και κατέληξαν ότι «τα πρωτεϊνούχα ροφήματα υψηλής θερμιδικής αξίας, τα συμπληρώματα και η μεγάλη κατανάλωση χυμού αλόης για κατακράτηση νερού» ήταν οι καλύτερες επιλογές, σύμφωνα με έρευνα του στρατού.

Όλοι οι άνδρες στη Νότια Κορέα είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν για περίπου 22 μήνες πριν την ηλικία των 28 και υποβάλλονται σε σωματική εξέταση για να για να διαπιστωθεί αν είναι ικανοί να υπηρετήσουν. Όσοι δεν πληρούν τις ιατρικές  προϋποθέσεις, είτε εξαιρούνται εντελώς από τη θητεία, είτε οφείλουν να υπηρετήσουν το κράτος με εναλλακτική κοινωφελής εργασία, επιλογές γενικά προτιμότερες από τις στερήσεις της στρατιωτικής ζωής.

Εξαιρέσεις δεν γίνονται σχεδόν ποτέ, ούτε καν για θρησκευτικούς λόγους. Το ζήτημα ήρθε ξανά στην επιφάνεια πρόσφατα, όταν νομικοί και οπαδοί του ποπ συγκροτήματος BTS πρότειναν την αναγνώριση του επιτεύγματος τους να φτάσουν στην κορυφή των μπίλμποουρντς με απαλλαγή από το στρατό. Μόνο όσοι κερδίζουν διαγωνισμούς κλασσικής μουσικής ή μετάλλια στους Ολυμπιακούς ή τους Ασιατικούς Αγώνες μπορούν να απαλλαγούν από την στρατολόγηση.

Οι δώδεκα δυναμικοί νεαροί που αποπειράθηκαν να κερδίσουν βάρος ήλπιζαν να υπηρετήσουν κάνοντας κοινωφελής εργασία, ώστε να έχουν χρόνο να τραγουδήσουν μετά τη δουλειά, σύμφωνα με ρεπορτάζ κορεατικής εφημερίδας. Μετά την ανακάλυψη του σχεδίου τους ο στρατός διεξήγαγε έρευνα και παρέπεμψε την υπόθεση στο στρατοδικείο. Αν βρεθούν ένοχοι, θα τους επιβληθεί ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας. Δύο από αυτούς έχουν ήδη ολοκληρώσει την εναλλακτική τους θητεία σε κοινωφελής εργασία, ενδέχεται όμως να πρέπει να υπηρετήσουν ξανά στο στρατό.

Οι στρατιωτικοί υπεύθυνοι της Νότιας Κορέας βρίσκονται εν μέσω σχεδίου μείωσης του μεγέθους των ένοπλων δυνάμεων της χώρας και της περιόδου θητείας για τους στρατολογημένους στρατιώτες. Οι ένοπλες δυνάμεις θα συρρικνωθούν, από 618000 μέλη του προσωπικού σε 500000, και η θητεία θα μειωθεί σε 18 μήνες. Οι νέοι συχνά διαμαρτύρονται ότι κατά τη θητεία τους κερδίζουν μόλις 300000 γουόν (210 λίρες) το μήνα, μισθός πολύ χαμηλότερος από τον κατώτατο.

Με την απρόβλεπτη Βόρεια Κορέα στο κατώφλι τους, είναι απίθανο το σύστημα να καταργηθεί, οι αξιωματούχοι πάντως επεξεργάζονται την παραχώρηση περισσότερων εξαιρέσεων για τα κορυφαία ταλέντα της χώρας.

Πηγή: Guardian